IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще получава природен газ от Азербайджан след 2014 г.

Подписан е меморандум за сътрудничество между двете страни, който ще позволи първите алтернативни доставки на природен за България

11:25 | 27.04.12 г.
<p>
	<em>Премиерът Бойко Борисов, който е на двудневно официално посещение в Азербайджан, се срещна с президента на страната Илхам Алиев (дясно) Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Бойко Борисов, който е на двудневно официално посещение в Азербайджан, се срещна с президента на страната Илхам Алиев (дясно) Снимка: БТА

България ще може да получава природен газ от Азербайджан след 2014 г., когато изгради междусистемните газови връзки с Турция и Гърция.

Това предвижда меморандумът за сътрудничество, подписан между "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и "Държавната нефтена компания" на Азербайджан, съобщиха от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Документът е подписан от изпълнителния директор на БЕХ Михаил Андонов и от първия вицепрезидент на SOCAR Ходжабахт Юсифзаде в рамките на двудневното официално посещение на българска правителствена делегацияв Баку.

България ще бъде първата държава в Европейския съюз, която ще получи природен газ от Азербайджан, се посочва в съобщението на правителствената информационна служба от снощи. 

Природният газ ще се доставя по т. нар. южен газов коридор, по който синьото гориво ще идва от богатия на залежи каспийски регион до страни от Европейския съюз. Това означава природният газ да се пренася през Турция към Гърция и Италия, а България да черпи нужните й количества чрез бъдещите междусистемни връзки.

Предвижда се газовите връзки на България с Турция да бъдат изградени към 2014 г. преди втората фаза от експлоатацията на находището Шах Дениз, която се очаква да започне след 2017 г. Това ще бъдат първите алтернативни доставки на природен за България, което ще осигури диверсификацията на доставките и създаването на конкуренция между газовите доставчици.

На практика България е една от малкото европейски държави, към които азербайджанската страна е поела ангажимент за доставка на необходимите обеми природен газ, съобщават още от икономическото министерство.

България и Азербайджан ще си партнират и за осигуряване на транзита на азербайджански газ за Европа от находището Шах Дениз и новите газови находища на Азербайджан, както и за изграждането на ново газохранилище, за насърчаването на газификацията в България, както и в областта на търсенето, проучването и добива на природен газ и нефт, обясняват от министерството на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още