IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безплатните карти на железничарите може да бъдат орязани от 2013 г.

Системата за безплатно пътуване струва на железницата около 250 млн. лв. годишно, каза финансовият министър Симеон Дянков

14:12 | 30.05.12 г.
Безплатните карти на железничарите може да бъдат орязани от 2013 г.

Безплатните карти за пътуване с БДЖ, ползвани от настоящи и бивши служители и семействата им, са голяма тежест за бюджета на железницата, заяви министърът на финансите Симеон Дянков в Министерски съвет.

По думите му безплатните пътувания представляват проблем при планирането на пътникопотока с държавната железница по празниците и затова ще бъдат намалени драстично от следващата година. 

„В момента близо 400 хил. души използват безплатни карти за БДЖ. В цифри това са приблизително 250 млн. лева годишно, с които е ощетен бюджетът на железницата. Всичко това е част от социалната политика на правителството“, допълни  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. 

По думите на Дянков най-вероятно ще се запазят картите на експлоатационния състав, на който му е необходимо да ги ползва, но те ще са само за линиите, на които работи.

"С времето рязко трябва да се съкрати този брой, но това няма да стане в тази година. Железничарите, които ще протестират, да бъдат спокойни, че до края на тази година няма да има промяна в ползването на картите", допълни  финансовият министър.

Днес синдикатът на железничарите към КНСБ излиза на протестен митинг пред сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Минитингът е под наслов "Не на унищожаването на българската железница". От профсъюза настояват за запазване на работните места и социалните придобивки на българските железничари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още