IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ също ще дава обезщетения при безработица*

От средствата в бъдещия фонд на организацията ще могат да се възползват синдикалните й членове, които са направили поне 12 месечни доброволни вноски във фонда

10:54 | 07.07.12 г. 1
КНСБ също ще дава обезщетения при безработица*

КНСБ планира да създаде фонд, със средствата от който да обезщетява членовете на синдикалната организация, които са останали без работа.

Това съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров пред БНР.

Събирането на средства за фонда ще започне от средата на следващата година. Работниците и служителите, които членуват в синдиката и искат да се възползват от възможността да получат допълнително обезщетение при безработица, ще внасят доброволно във фонда по 1% от месечната си заплата, обясни Димитров.

За да получат обезщетение в случай, че останат без работа, синдикалните членове трябва да са направили поне 12 месечни вноски.

Вероятно помощта от фонда на КНСБ ще бъде в размер на 50% от месечната помощ при безработица, която безработните получават от държавата, допълни Димитров.

Организацията планира да създаде и фонд за съдебна защита на синдикалните й членове. Вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов обясни, че хората ще получават средства, с които да си покрият разноските по трудови дела срещу ангажимент да възстановят парите, когато спечелят делото.

КНСБ настоява също така да се увеличат с 10% заплатите в бюджетната сфера и пенсиите от 2013 година, за което ще са необходими 1,2 млрд. лева.. Синдикатът настоява още минималните доходи да са необлагаеми.

Ръководството на КНСБ предложи по време на работна среща с журналисти пенсионерите с пенсии от 145 до 400 лева да получат еднократна добавка в размер на от 30 до 50 лева заради поскъпването на тока, предаде БТА.

От синдикалната организация посочват, че ако бъде одобрена подобна компенсация, тя ще достигне до 75% от пенсионерите в страната.

Според изчисленията на синдиката за подпомагане на най-бедните пенсионери ще са необходими 60 млн. лева.

От организацията настояват за промени в Кодекса на труда, с които работодателите да бъдат задължени да плащат на стажуващите във фирми и предприятия, както и да осигурят наставници, които да са отговорни за обучението на стажантите.

КНСБ предлага също така държавата да заплаща осигурителните вноски на наетите като стажанти младежи, а стажът им да завършва с полагане на изпит.

* Актуализирано към 14.10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tansel
преди 11 години
Че всички пенсионери от 145лв.до 400лв.няма да получат обещетение е ясно затова е добре всички пенсионери от1лв.до 200лв.да получат обещетение,включително инвалидните и социалните пенсиионери.Подобни помощи се дават за подпомагане,а не за натрупан стаж и прослужено време.Нима пенсионерите с пенсии под 145лв.нямат нужда от електричество или необходимост да се хранят повече от веднъж на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още