IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съпрузи, които помагат в семейния бизнес, ще могат да се осигуряват по желание

Дължимите осигурителни вноски ще се изчисляват върху минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица и земеделските производители

11:25 | 31.07.12 г. 1
Съпрузи, които помагат в семейния бизнес, ще могат да се осигуряват по желание

От 1 август съпрузите на самоосигуряващите се лица и на регистрираните земеделски производители могат да се осигуряват за своя сметка във фондовете на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Това предвиждат промени в Закона за защита от дискриминация, обнародвани в днешния брой на Държавен вестник, с които се изменя и Кодекса за социално осигуряване.

В текстовете на преходните и заключителни разпоредби на закона е записано, че съпрузите, когато участват в упражняваната от половинката им дейност, могат да се осигуряват за инвалид­ност поради общо заболяване, старост и смърт и за общо заболяване и майчинство, ако не са осигурени по силата на трудово правоотношение или на друго основание.

Дължимите осигурителни вноски ще се изчисляват върху минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица и земеделските производители, записано е в закона.

С промените в Закона за защита от дискриминация се цели да бъде разширен кръгът на осигурените лица.

С поправките се въвеждат изисквания, регламентирани в европейска директива, която предвижда самонаетите и подпомагащи дейността на семейния бизнес съпрузи да се осигуряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stdmv
преди 11 години
Ауу.. Е сега вече ще се избият да се осигуряват! :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още