IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България със сериозен скок в конкурентоспособността на икономиката

Страната ни се изкачва от 74-то до 62-ро място в годишната класация на Световния икономически форум

10:32 | 05.09.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
България със сериозен скок в конкурентоспособността на икономиката

България прави сериозен скок по отношение на конкурентоспособността. Страната се придвижва от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум, пише в редовния доклад на форума за конкурентоспособност на икономиките на 144 страни, цитиран от БТА.

През тази година България изпреварва Словакия, която е на 71-во място и е много преди Румъния, която е 78-ма. Гърция е на 96-та позиция. Най-доброто предишно класиране на нашата страна е било през 2010 г., когато сме били на 71-во място сред 139 държави.

България подобрява позициите си по отношение на почти всички фактори за конкурентоспособност, които са дванадесет на брой. 

Най-голям принос за доброто класиране има представянето по отношение на макроикономическата стабилност - 31-во място сред 144 страни. По този показател страната ни прави сериозен скок - от 46-то до 31-во място. Това е свързано с добрите показатели за управлението на държавния дълг, ниския бюджетен дефицит, нивото на националните спестявания и други, се посочва в доклада. 

По отношение ефективността на пазара на труда България се придвижва със седем позиции напред - от 56-то на 49-то място. Положително се оценява гъвкавостта на пазара на труда, облекчените практики по наемане и освобождаване на работници, сравнително високата степен на участие на жените в работната сила. Сред недостатъците са ниска производителност на труда, подценяване на професионалния мениджмънт, липсата на сътрудничество между работодатели и служители.

България се придвижва със седем позиции напред при фактора образование и квалификация - от 70-та до 63-та. Страната има добри показатели за процента на хората с висше образование, сравнително добри са резултатите за обучението по математика, достъпа до интернет в училищата и др.

Добри са резултатите по отношение на инфраструктурата - България се придвижва с 11 позиции напред от 87-мо място през миналата година до 76-то сега.

Има подобряване на позицията и при ефективност на стоковите пазари - от 86-та до 83-та благодарение на по-малкото на брой процедури за стартиране на бизнес и ниските мита. Продължава да се оценява негативно нелоялната конкуренция на местния пазар и ефективността на антимонополната политика. 

Факторите, които дърпат страната назад в класирането продължават да бъдат работата на институциите, липсата на достатъчно иновации и развитието на бизнеса. 

Негативните оценки са свързани с неефективната съдебна система (122 позиция), организираната престъпност, наличието на множество бизнес регулации (109 място), разпространението на корупционни практики.

Най-конкурентоспособна в световен мащаб остава икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. В първата десетка са пет държави-членки на ЕС.

Сред тях най-добре се представя Финландия, която е трета в общото класиране. Следват я Холандия и Великобритания, които подобряват позициите си в сравнение с миналата година. Германия запазва 6-тото място.

Сред новоприсъединилите се през 2004 г. страни най-добре са позиционирани Естония - 34-та и Чехия - 39-та.

САЩ отстъпват с две места назад от 5-то до 7-мо място. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Не мисля. Напоследък, все повече се оказва, че някои неща са по-обективни, отколкото субективни. Та, като се вгледам, излиза че, ако поне определени кадри от тройната коалиция се върнат на местата си /а други влязат в затвора/ нещата с висока степен на вероятност, ще се поправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
Вървим в правилната посока.Притеснява ме, че след изборите догодина може да дойдат на власт старата тройна коалиция и нещата пак ще се променят на зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
neduded
преди 11 години
@Hrist0 Hrist0v: според репорта се подобряваме и като абсолютна стойност (от 4.16 на 4.27 точки) и като място в ранклистата (74-то на 62-ро). За 50-тото място в предишното издание на доклада е било достатъчно да имаш 4.34 точки, докато в сегашното издание 4.40 точки т.е. средното ниво се вдига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Принос за това има и гръцкият бизнес дето се изнесе тук и почна да оперира от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Може да се пита и по друг начин : колко по конкурентни са били другите страни от нас и реално ли е това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Само един въпрос имам. Ние всъщност подобряваме ли се или другите стават по-зле от нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още