IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по храните започва масови проверки в магазините за хранителни стоки

Повод за инспекцията стана засеченото рекордно количество от над 1 тон храна с изтекъл срок на годност

16:07 | 10.09.12 г.
Агенцията по храните започва масови проверки в магазините за хранителни стоки

От днес агенцията по храните започва масови проверки в магазините за хранителни стоки, след като тези дни над 1 тон месо с изтекъл срок на годност беше открито в обект на голяма търговска верига.

Експертите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще инспектират всички хипермаркети и търговски вериги, съобщи заместник-изпълнителният директор на агенцията д-р Венцеслава Тасева.

Ще се проследи какви количества отпадъци се съхраняват в обектите, дали своевременно се предават за унищожаване в екарисаж, дали правилно функционират хладилните съоръжения и дали всички храни са в срок на годност. По правило, след като храните се отделят за обезвреждане, те не трябва да се съхраняват в магазините.

По думите на Тасева проверките ще продължат най-малко две седмици, като инспекторите ще посетят голям брой търговски обекти, както по-големи, така и по-малки.

Тасева призова потребителите да алармират властите своевременно, ако бъде забелязано нарушение, свързано с безопасността на храните.

“Много е важно потребителите да ни сигнализират, ако забележат че върху един етикет е залепен друг, ако храната която взимат от хладилната витрина не е достатъчно охладена, е много важно да се обадят на нашия дежурен телефон, за да предприемем незабавни мерки. Нашият горещ телефон е 070012299“, каза експертът. 

Глобите за еднолични търговци са до 3 хиляди лева, а за фирми до 10 хиляди лв., но в проектозакона е предложено завишение на санкциите до четири пъти, уточни заместник-изпълнителният директор на агенцията.

Припомняме, че миналата седмица магазин на търговска верига "Европа" в столичния квартал "Разсадника" беше затворен. Причина за крайната мярка беше засеченото рекордно количество от 1200 кг храна с изтекъл срок на годност, която беше открита при проверка в хладилния склад на търговския обект. Тя е била предназначена за унищожаване, но по неясни причини е залежавала там.

По този повод директорът на дирекция "Контрол на храните“ д-р Любомир Кулински заяви в ефира на националното радио, че в закона няма точно фиксиран срок, в който развалените храни да се извозват за унищожение към екарисажа, но всеки търговски обект трябва да определи кога да става това извозване.

Той допълни, че в последно време агенцията по храните не е засичала негодни храни, които след препакетиране се предлагат отново на щанда. Д-р Кулински посочи, че агенцията ще мобилизира повече ресурси, за да обхване голям брой обекти.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още