IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са най-недоволни от услугите на железниците си

Само 18% от анкетираните българи са доволни от качеството на железопътната система в страната, сочи проучване

15:40 | 24.09.12 г.
Българите са най-недоволни от услугите на железниците си

Българите са най-неудовлетворени от железопътния транспорт на страната си, в сравнение с мнението на гражданите на Европейския съюз за техния жп транспорт. Това сочат данни на Европейската комисия на основата на проучване, осъществено от Евробарометър.

Само 18% от анкетираните жители на България са доволни от качеството на предлаганата железопътна услуга у нас. 

Проучването показва, че най-доволни от железниците си са хората във Финландия. Близо 67 на сто от анкетираните финландци отговарят положително на запитването.

Резултатите отчитат, че по-малко от половината европейци (46 на сто) са доволни от железопътните системи, изградени на териториите на страните им.

Според изследването хората, живеещи главно в държавите от Централна и Източна Европа не са удовлетворени от качеството на железопътни си транспорт. Пример за това са страни, като Чехия, Унгария, Словения, Словакия, Полша, Румъния, България и Гърция, където по-голямата част от жителите имат негативно отношение спрямо предлаганата железопътна услуга.

Общо 71% от запитаните подкрепят повишаването на конкуренцията в националния и регионалния железопътен транспорт с отварянето на своите национални и регионални железопътни мрежи за конкуренция, показват още данните на проучването.

Според повечето европейски граждани отварянето на този пазар за конкуренция ще окаже положително въздействие върху цените на билетите.

Близо 71% смятат, че това ще подобри качеството на обслужване на пътниците. Около 70 на сто от запитаните отговарят, че конкуренцията ще подобри удобството и чистотата във вагоните.

Други 66% заявяват, че точността на разписанията също значително може да се подобри по този начин.

Общо 70 на сто от анкетираните граждани на ЕС биха искали конкуренцията да доведе и до предлагането на нискотарифни железопътни услуги, подобно на практиките в гражданската авиация.

Някои от анектираните (43 на сто) искат въвеждането и на луксозни услуги в железопъната мрежа, като например храна, филми, вестници и списания.

Почти две трети от участниците в анкетата биха желали да имат повече различни възможности за купуване на билети, като например през редица онлайн платформи или приложения, създадени специално за интегриране в техните „умни телефони“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още