IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 60% от държавните инвестиции се изпълняват с евросредства

НПО-та почти наравно с администрацията ще обсъждат договора с ЕС за следващия програмен период, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев

16:19 | 25.09.12 г. 1
Близо 60% от държавните инвестиции се изпълняват с евросредства

Близо 60% от инвестициите в публичния сектор, реализирани през тази година, се изпълняват със средства от европейските фондове. Това съобщи министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев на среща с представителите на неправителствения сектор.

Форумът беше организиран от първия национален виртуален център „Къща на активните граждани по европейските въпроси в България“. Акцентът на дискусиите беше поставен върху Кохезионната политика (политиката на сближаване между страните членки) на Европейския съюз (ЕС), където в периода от 2014 до 2020 г. ще се насочи 33% от планирания европейски бюджет.

Като подчерта, че в предстоящите преговори с Европейската комисия България ще настоява средствата да се отпускат по обявените от Еврокомисията 11 приоритетни цели, министър Дончев обясни, че държавната администрация ще работи плътно с неправителствените организации (НПО) в тези преговори.

България ще разчита на 16,5 млрд. лв. от всички европейски фондове за периода 2014 - 2020 г., припомниха експерти. Според тях целта е този ресурс да се разпредели по начин, който да кореспондира с политиките на държавата за приоритетно разивитие на науката, информационните технологии, инвестициите в околна среда или за подобряването на конкурентоспособността на малкия бизнес.

„Мога да гарантирам, че участието на третия сектор в разговорите с ЕК ще бъде почти изравнен с участието на държавната администрация“, посочи министърът. В тази връзка той препоръча на гражданското общество да се развива професионално, тъй като новото европейско законодателство е сложно и е важно да бъде усвоено по начин, който да позволяма ефективното му прилагане във всяка отделна държава членка.

На този етап министърът отказа подробности по предстоящите преговори с ЕК, тъй като предложенията по договора за партньорство ще бъдат получени следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Тези направо ще ни залеят с пари. Не е задължително да си глупав, за да бьдеш оптимист, но помага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още