IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери изискват антикризисни мерки в животновъдството

Браншовици подготвят протест срещу липсата на политики в подкрепа на дребните производители

15:04 | 27.09.12 г. 1
<p>
	<em>Много обори ще бъдат опразнени тази зима, предвиждат животновъди</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Много обори ще бъдат опразнени тази зима, предвиждат животновъди      Снимка: БТА

Животновъдният отрасъл отново е изправен пред криза заради сушата и поскъпването на фуражите. Особено остро този проблем стои пред малките ферми с до 50 животни, които на практика осигуряват 40% от кравето мляко в страната, но поради ниските изкупни цени на суровината и високата себестойност ще бъдат принудени в края на годината да унищожават стадата си.

За това алармираха млекопроизводители по време на първия земеделски бизнес форум, проведен днес в София.

Целта на предприемачите е в пряк диалог с ръководството на министерството на земеделието и храните да откроят належащите за решаване проблеми в бранша и от първа ръка да получат информация за мерките, които ще се предприемат за тяхното отстраняване.

Председателят на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов посочи, че секторът спешно се нуждае от мерки за спасяване, а не за възстановяване, тъй като досега прилаганите политики са крайно недостатъчни.

„В Германия и Австрия за високопланинското животновъдство евросубсидиите достигат 85%, докато в България браншът получава едва 40%, което е показател за липсата на далновидна политика за оцеляване на българското село“, посочи и председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

Млекопроизводителите протестират и срещу ниските изкупни цени на млякото, които мандрите им предлагат. „Цените на млякото през лятото се понижиха с 35%, докато фуражите поскъпнаха с 30%, което неизбежно води до фалити“, алармира и Танчо Колев от сдружението на млекопроизводителите.

Дребните стопани отдавна настояват за промени в наредбата за директни продажби от фермите, която позволява на животновъдите да продават на потребителите без прекупвачи на по-висока цена.

Сегашният вариант на наредбата поставя ограничение и фермерите не могат да продават пряко на потребителите повече от 20% от дневния си млеконадой.

Овцевъдите настояват прагът от 20% да отпадне, така че фермите с до 200 овце да могат да продават 100% от дневния си млеконадой, посочи Чилингиров.

Целта на бранша е да се постигнат по-високи изкупни цени за млякото, тъй като в момента мандрите изкупуват суровината под себестойност, в резултат на което браншът е заплашен от фалит. При себестойност от 1,60-2 лв. литър овче мляко в момента се изкупува по 1,20-1,40 лв., посочи Чилингиров.

Пред форума зам. министърът на земеделието Цветан Димитров обясни, че промени в наредбата ще има, като във ведомството са постъпили 10 предложения от страна на браншови организации. 

Димитров не се ангажира с прогноза дали животновъдите ще могат да продават пряко половината от дневното си произовдство на мляко, но посочи, че в никакъв случай стопаните няма да могат да продават 100% от млякото, защото това поставя в неизгодно положение мандрите, които по този начин не биха разчитали на българска суровина.

За Investor.bg зам. министърът поясни, че със сигурност прагът от 20% ще бъде завишен. На въпроса дали промяната в наредбата ще стане факт поне от следващата година, Димитров обясни, че подобни промени задължително минават през процедура за одобрение от Европейската комисия, което ще отнеме значително време.

По повод искането на животновъдите за спешни компенсации заради сушата, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обясни, че България заедно с още пет централноевропейски държави е подала искане в Европейската комисия за отпускане на субсидии.

Найденов припомни, че за първи път от тази година животновъдите ще получат националните си доплащания още през октомври. Пред форума той посочи, че средствата ще започнат да се изплащат от 15 октомври.

От името на колегите си животновъдът от град Съединение Атанас Къцов обясни, че националните доплащания отдавна са калкулирани в договорите с банките, като средствата ще отидат за погасяване на кредитите им.

„За нас е важно да получим компенсации заради сушата, защото половината от нас са произвели минимални количества силаж, който ще им стигне до декември месец“, посочи Къцов. При високите цени на фуража стопаните ще са принудени да унижощават животните, защото нямат средства за изхранването им, допълни още говедовъдът.

За 6 октомври млекопроизводителите планират протест, на който да изразят недоволството си от състоянието на сектора. Ще замеряме министъра с яйца, закани се Къцов.

Според него основната вина на администрацията е, че страната ни ще се налага да връща пари по агроекологичните мерки, докато в същото време хората от високопланинските ферми не са били запознати с условията за кандидатстване за тези субисиди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
Спекулант
преди 11 години
"Ще замеряме министъра с яйца, закани се Къцов."Във всеки случай това не би било излишно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още