IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подписва договора за "Южен поток"

Приоритет за нас е синьото гориво да бъде възможно най-евтино

09:37 | 15.11.12 г.
България подписва договора за "Южен поток"

България ще се ангажира окончателно с участие в проекта "Южен поток". Днес се очаква да бъде подписан договорът за преминаването на тръбата през българска територия, след като снощи шефът на "Газпром" Алексей Милер пристигна у нас.

Подписът на България до 15 ноември беше условие, поставено от "Газпром", за да получи отстъпката от 11 на сто от цената на доставения газ между 1 април и 31 декември. Последни преговори и подписване на договор се очаква и по доставаката на природен газ от януари 2013 г., тъй като настоящият изтича с края на годината.

Премиерът Бойко Борисов подчерта - приоритет за нас е синьото гориво да бъде възможно най-евтино. Цената, на която ще се доставя то, все още не е договорена. България настоява за по-голяма от 11 процента остъпка. По думите на министъра на икономиката Делян Добрев в най-лошия случай тя ще бъде такава.

Обвързването на договорите за "Южен поток" и този за доставката на газ стана от българска страна с решение на правителството.

Изграждането на тръбопровода "Южен поток" ще струва 16 млрд. евро. По проект той трябва да премине по дъното на Черно море и през България, Сърбия, Унгария, Словения да достигне Северна Италия. Първите газови доставки в Европа по него се очакват през първото тримесечие на 2016 г. 

"Южен поток" е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.

Меморандумът за взаимно разбирателство за реализирането на "Южен поток" беше подписан на 23 юни 2007 между "Газпром" и италианската Eni. Той определи насоките за сътрудничество между двете компании в областта на проектирането, финансирането, строителството и управлението на "Южен поток".

Новата газопроводна система, предназначена за снабдяването на "Южен поток" с газ, ще премине по територията на Русия от компресорната станция "Починки" до бреговете на Черно море. Нейната дължина достига около 2500 км. Предвижда се изграждането на 10 компресорни станции. На територията на страните от Южна и Централна Европа се разглеждат два възможни маршрута за изграждане на тръбопровода: северозападен - в посока Словения и Австрия през България, Сърбия и Унгария, а също така югозападен - през България за Гърция и Италия.

От главната тръба ще бъдат направени отклонения за Хърватия и Македония. Предвижда се газопроводът да се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи през декември 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб.м. газ) през 2018-2019 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още