IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,5 млн. евро донесе за България търг на емисии парникови газове

Европейската комисия предложи в сряда промяна в схемата за квотите

11:53 | 15.11.12 г.
Над 2,5 млн. евро донесе за България търг на емисии парникови газове

България предложи 298 хил. квоти по време на първия търг на квотите за емисии парникови газове на пода на Европейската енергийна борса. Това е донесло 2,53 млн. евро, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Клиринг цената на една квота е определена на 8,49 евро.

На търга са участвали 11 от 25-те държави от ЕС, които могат да търгуват с квоти на общата платформа. На този етап не всичка са преминали процедурата за одобрение.

Схемата с квотите за емисии парникови газове беше въведена през 2005 година, като целта й е да бъдат намалени вредните вещества, изхвърляни в околната среда от големите промишлени производители в Европа.

Заради икономическата криза обаче целите бяха постигнати по-рано от очакваното и по тази причина и от Европейската комисия преди ден предложиха промяна в схемата от началото на 2013 година. Според нея по-малко от половината от квотите вече ще се раздават безвъзмездно, а останалите ще бъдат търгувани. По този начин чиновниците се надяват да се справят с пренасищането на пазара.

В момента схемата за квотите не постига целите си, признава и комисарят по въпросите на околната среда Кони Хадегор. Тя коментира, че при наличието на повече квоти от необходимото всъщност няма стимул към иновации и зелени практики в производството.

От тази година не само промишлеността е в схемата, а и въздухоплаването, тъй като според експертните оценки самолетите са един от големите замърсители от сектора „Транспорт“.

До края на годината на Европейската енергийна борса ще бъдат проведени общо 10 ранни търга. На девет от тях България ще може да предложи по 298 хил. квоти, а в последния за годината търг ще можем да предложим 297 хил. квоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още