IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: След 6 години България ще може сама да задоволява нуждите си от газ

Премиерът защити сделката с Русия за газопровода Южен поток в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс"

10:04 | 21.11.12 г. 11
Борисов: След 6 години България ще може сама да задоволява нуждите си от газ

Министър-председателят Бойко Борисов защити споразумението, сключено между България и Русия за изграждането на спорния газопровод "Южен поток" на българска територия, като каза, че то има по-добри перспективи от подкрепяния от Брюксел план за конкурентен газопровод „Набуко“ и ще е изгоден за Европа.

Това съобщава в интернет страницата си британският в. "Файненшъл таймс" в статия на пратениците си в София Нийл Бъкли и Тони Барбър, предава БТА.

Бойко Борисов изтъкна, че благодарение на този и други проекти в Черно море България след шест години ще може сама да задоволява нуждите си от газ. "Затова в нашия „нов“ договор с Москва поставихме текст, в който се казва, че ще купуваме газ от Русия само шест години", добави българският премиер, цитиран от британския вестник. 

Премиерът подчерта, че никакви държавни средства няма да бъдат изразходвани за българския участък от тръбата и че проектът ще създаде нови работни места в България, както и че следващото правителство ще събира транзитни такси от транспортирането на газа и благодарение на тези средства "ще може да плаща по-високи пенсии и да построи музеи и стадиони".

Борисов опроверга съобщенията в медиите, че за да изплати своя дял в строителството на газопровода на територията си България няма да получава транзитни такси в продължение на 15 години. Той се учуди на въпросите дали проектът е перспективен предвид на спадащото търсене на газ и появата на нови източници след бума на шистовия газ в Северна Америка.

Подобни въпроси, по думите на Борисов, биха могли да се отнасят по-скоро до газопровода "Набуко" - подкрепяният от ЕС проект за доставка на газ от Каспийския басейн през Кавказ, за който премиерът преди време каза, че е "основен приоритет" на България. По думите на българския премиер десетки милиони евро са похарчени за "Набуко" досега само за администрирането му, "а ние все още не знаем кой ще доставя газа за тръбопровода".

Борисов предупреди също, че докато не се нормализира обстановката в Нагорни Карабах - населеният предимно с арменци анклав в Азербайджан - строителството на транзитен тръбопровод през територията на Азербайджан ще продължава да е рисковано начинание.

Премиерът добави, че като министър-председател вече е отменил два "големи проекта", подкрепяни от Русия - за нефтопровода "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене".

"Посочете ми името на някой премиер в света, който е отменил два от три проекта с Москва. "Заслужаваме похвала за това. Не е лесно за малка страна като нашата, на Балканите, и където влиянието на руската общност е огромно, да отмени два от три големи проекта и да избере истинска енергийна диверсификация", цитира "Файненшъл таймс" думите на българския премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Е те сега се виж колко ти е увреден мозъкът! хаха! Всичко требва да е Buy/Sell, нали! Иначе нема да среля! хаха!Дай ми смислен отговор на въпроса: Защо някой трябва да купува водоснабдяването на София? Защо не се намират мераклии да строят изнфраструктура, па после да печелят от нея, а чакат държавата, демек - всички ние да изсипем кинтите и после разни дистарикати се прескачат да "концесионират"!Ето, има бол градове с воден проблем - що не се появят французи, англичани, чехи... па да построят един язовир, па водопроводи, па канализация за един закъсал град като Севлиево и тогава да продават?Чакай Боко да завърши магистралата и глей след изборите догодина що мераклия за концесионер ще се навъди. Сега гладуваме да я строиме, а после ще плащаме на *** да караме по нея!Privatizing profits and socializing losses! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
promanbg
преди 11 години
И от къде ще вземем газ, за да задоволим нуждите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Не по-малко отколкото при останалите подобни кърлежи като ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН, а около този проблем на няколко пъти се стигаше и до закани за прекратяване на концесиите.Когато на Бойко му трябваше любовта на народа, за да яхне властта, беше им разровил купчинката и числата бяха стряскащи! Само за разходи около бита на семейството на вносния началник на Софийска вода бяха се изтекли 9 млн. лв. за една година. Бяха плащани училищни такси, в Швейцария, почивки и шопинг из цял свят!И бих попитал: всъщност, какво са направили англичаните, а от скоро французите, които купиха акциите, за да ми продават водата за повече от 1.50 лв./м3? Язовири ли построиха, водопроводи ли или канализацията подмениха в София? За почти 20 години концесия какво точно направиха? Единствено цената се утрои! И тогава къде отиват кинтите, след, като не са тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Напр. на софийската...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
"След 6 години България ще може сама да задоволява нуждите си от газ"*****************Хаха...! И това добре ли е? България открай време сама задоволява нуждите си и с питейна вода, но това не пречи и цената, и проблемите само да растат, а парите да се оттичат в чужбина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още