IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: Най-важните параметри по „Южен поток“ предстои да се договарят

Ситуацията много прилича на сътвореното от Тройната коалиция през 2006 година с АЕЦ Белене, смята бившият икономически министър

10:04 | 16.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Трайчо Трайков: Най-важните параметри по „Южен поток“ предстои да се договарят

След като България и Русия подписаха споразумението за българското участие в проекта за газопровода "Южен поток" и за доставката на руски газ потърсихме бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който коментира плюсовете и минусите на новия договор. Ето какво сподели той пред Investor.bg:

"По принцип не е добра практика да се подписва окончателно инвестиционно решение по проект, когато основни параметри все още са неизвестни. Според дадената от правителството информация най-важните неща по „Южен поток“ предстои да се договарят - транзитните такси, дивидентната политика, лихвите по кредитите, няма дори приключена процедура по ОВОС. 

В този смисъл ситуацията много прилича на сътвореното от Тройната коалиция през 2006 година с АЕЦ Белене. Подписали сме окончателно инвестиционно решение, ангажирали сме се с половината от 3,3 милиарда евро инвестиции (сумата не е окончателна), като цялото бързане е, за да се спази графика на „Газпром“, който така се надява да избегне правилата на либерализирания европейски енергиен пазар. Не е известно какво мисли Европейската комисия по въпроса.

Не е известно и какви са гаранциите, че проектът ще бъде изплатен в рамките на 15 години, както е фиксирано в междуправителственото споразумение. Тъй като беше казано, че по проекта няма да има държавни или корпоративни гаранции, а ще бъде на принципа на проектното финансиране, се очаква, че транзитните такси ще стигнат за изплащането на кредитите за изграждане на газопровода. Но ако те не стигнат, кредиторът би следвало да придобие тръбите.

Няма яснота и как ще се компенсира „Булгартрансгаз“ за загубата на 90 км отсечка от съществуващата мрежа, която носи около 40 млн. лв. от транзитни такси годишно, но ще стане излишна след построяването на Южен поток.

Хубаво е, че отпадането на посредниците при доставките на синьо гориво вече е факт в новите договори. Протокол в този смисъл за новите договори подписахме още през 2010 година с министъра на енергетиката на Руската Федерация Сергей Шматко.

Хубаво е и че се цитира намаление на цената на газа от 20 на сто, остава да се види на каква база е изчислено то - дали например включва намалението, което се получава по формулата на стария договор без да зависи от благоволението на „Газпром“. При всички положения по-ниската цена ще е глътка въздух за индустрията и потребителите. Договорът е десетгодишен, което е повече от оптималната за нас продължителност от 5-6 години. След шестата има възможност за предоговаряне на цени и количества, което е често срещана клауза при дългосрочните договори."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
Кво ли ми ти разбира *** от кладенчова вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
Кво ли ми ти разбира *** от кладенчова вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
nicelectric
преди 11 години
Трайчо мислих че си поне малко интелигентен но явно сам грешал , разликата между двата проекта е от земята до небето. България няма пари и за двата проекта но при Белене не се намери никой който да ги даде а тука Газпром ще ги даде и ще си ги приспадне от транзитните такси, поради факта че е притиснат както казаш от либеризирания европейски пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още