IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще има право да преразпределя разходите в бюджета си от 2013 г.

Таксата за преглед при лекар остава обвързана с минималната работна заплата, реши НС при окончателното приемане на бюджета на касата за догодина

10:10 | 06.12.12 г.
НЗОК ще има право да преразпределя разходите в бюджета си от 2013 г.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще има право да извършва вътрешни размествания между перата в разходната част на бюджета. Това беше гласувано от Народното събрание и прието на второ четене Закона за бюджета на НЗОК за 2013 година, предаде БТА.

Точният текст, записан в закона, е че Надзорният съвет на НЗОК ще има право да извършва „вътрешни компенсирани промени на кредитите между елементите на разходи и трансфери”, стига те да са в рамките на утвърдения бюджет и с изключение на разходите за персонал. Това решение на практика обезсмисля необходимостта от разпределяне на средствата в пленарна зала, коментираха от опозицията.

Мнозинството очаквано гласува в подкрепа на всички останали текстове, предложени от Министерски съвет и от парламентарната бюджетна комисия.

Депутатите регламентираха правото на НЗОК да определя за всяка болница „годишен прогнозен план за обем на дейност и стойност на разходите, разпределен по месеци и тримесечия”. За целта Надзорният съвет на касата ще приема правила за определяне на прогнозите и начина, по който те се коригират.



„Няма голямо значение дали този текст ще бъде приет, защото шефът на НЗОК вече публикува правилата за финансиране на болниците догодина”, отбеляза Мая Манолова от Коалиция за България. И припомни, че от 2013 г. здравната каса вече ще лимитира и пациентите, преминали по отделните клинични пътеки.

Депутатите от мнозинството отхвърлиха всички предложения на опозицията в приходната част на бюджета за 2013 г. да се включат и 50-те милиона лева от неосъществения трансфер на НЗОК към МЗ, който бе спрян с решение на Конституционния съд през юли. След решението на КС месечните трансфери към министерството спряха, но парите не бяха включени и в харчовете на касата по пера. Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков припомни пред Народното събрание, че той няма право да се разпорежда с тези средства без санкция на парламента.

Според одобрените текстове приходите на касата догодина ще са в размер на 2,7 милиарда лева, от които 1,7 млрд. ще дойдат от здравни вноски, а 941 млн. – от трансфер от държавния бюджет. Разходите за здравноосигурителни плащания ще са за 2,3 милиарда лв.

За първична извънболнична помощ са заложени 176 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ - 178 млн., за дентална помощ -  106,5 млн., за медико-диагностични дейности – 71,5 млн. 534 млн. лв. са предвидени за лекарства, от които 497 млн. ще са за лекарства за домашно лечение, 35 млн. – за ваксини и 2 млн. лв. – за ваксини и дейности по националната програма за профилактика на рак на маточната шийка.

Общо 70 млн. лв. ще даде здравната каса догодина за медицински изделия. Парите за болнична помощ ще са 1,1 млрд. лв. В тях са включени 70 млн. лв. за диализа при терминална бъбречна недостатъчност, 15 млн. – за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания, 90 млн. за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, 40 млн. за интензивно лечение, 15 млн. за асистирана репродукция и 9 млн. лв. за високоспециализирана диагностика РЕТ/СТ и за роботизирана лапароскопска хирургия.

Таксата за преглед при лекар остава еднаква за всички пациенти – и работещи, и  пенсионери в размер на 3,10 лева, или 1% от минималната заплата, която догодина ще е 310 лева. Не бе прието предложението на левицата пенсионерите да плащат по-ниска потребителска такса, която да е в размер на 1% от минималната пенсия, или 1,50 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още