IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безплатните карти на железничарите остават валидни още 4 месеца

След изтичането на периода ще бъдат водени нови преговори за безплатното пътуване

12:45 | 15.12.12 г.
Безплатните карти на железничарите остават валидни още 4 месеца

Железничарите ще могат да продължат да ползват картите си за безплатно пътуване в системата на БДЖ през следващите 4 месеца. След изтичането на този период ще има нови преговори, след които ще се вземе и окончателно решение за цените на картите и по какъв ред ще бъдат ползвани.

Това бе договорено днес по време на съвместна среща между ръководството на БДЖ Холдинг, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", заедно с зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев, съобщиха от ресорното министерство.

Железничарите, в това число в момента работещите, както и пенсионираните, ще пътуват безплатно с влак до 15 април на 2013 г. Дотогава всички те ще трябва, преди всяко свое качване на влак, да отиват до касите на гарите, за да им бъде издаван така нареченият "нулев билет". Той няма да има цена и за него няма да бъде плащано, но чрез всяко едно издаване на подобен билет ще може да бъде изготвена подробна статистика за употребата на безплатните карти. 

Според договорените днес условия всеки железничар ще трябва да представя на кондуктора във влака, както картата си за безплатно пътуване, така и нулевия билет.

От министерството на транспорта обясниха пред Investor.bg, че смисълът на въпросния "нулев билет" е да могат да бъдат проследени броят извършени пътувания с безплатна карта, а по този начин да бъде направен подробен отчет за употребата на гратисните карти.

Investor.bg се свърза и с председателя на железничарския синдикат Петър Бунев, който обясни, че подобен отчет никога не е бил правен досега и е жизнено необходим.

"Когато седнахме, за да преговаряме за цените на картите за безплатен превоз на работници от системата на железницата, осъзнахме, че всъщност не знаем каква е истинската стойност на картите. Никой нямаше представа по колко пъти се използва всяка карта, дори по кои линии най-много, както и от колко души. Сега ще можем да проследим тези процеси и да разберем колко струва", обясни Бунев.

Казусът с картите седи на дневен ред от юни месец. Тогава ръководството на БДЖ Холдинг взе решение за промяна в цените на картите за железничарите, които по принцип се покриват от НКЖИ. До този период стойността им беше по близо 600 лева всяка. След промяната БДЖ постави нови цени за картите - близо 4 хил. лв. всяка. Тогава възникна опасността от спирането на тези карти, защото НКЖИ обяви, че не може да поеме разхода по тях.

В тази връзка днес Бунев заяви, че след като се направи нужния отчет може да се окаже, че картите всъщност струват много по-малко от 500 лева. Ако обстоятелствата се стекат по този начин със сигурност документите за безплатен превоз ще останат и след 15 април, заяви председателят на железничарския синдикат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още