IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военното министерство трябва да съкрати 800 щатни бройки тази година

Военните получават увеличенията си с февруарските заплати, съобщи министър Аню Ангелов

15:49 | 01.02.13 г.
Военното министерство трябва да съкрати 800 щатни бройки тази година

                                                                                                                                От: Мария Папазова

С февруарската си заплата военните ще получат увеличението на възнагражденията си и за януари и за февруари, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов днес в Народното събрание. Той коментира, че винаги се получава такова забавяне при увеличаване на заплати с дата 1 януари заради постановленията, които трябва да се гласуват.

Припомняме, че военните получиха увеличение на възнагражденията си от началото на годината, но до този момент те реално не бяха получили тези средства.

Ангелов коментира още, че тази година трябва да бъдат съкратени около 800 щатни бройки на военнослужещи. По думите на министъра това е около три пъти по-малко в сравнение с миналогодишните съкращения. През 2012 година са били съкратени 3063 щатни длъжности. Министърът припомни, че министерството има задължение да съкрати общо 5700 щатни длъжности.

Ангелов за пореден път коментира и темата за изтребителите, които министерството на отбраната планира да закупи.

На 19 декември миналата година правителството даде мандат на Ангелов да започне преговори за летателната техника. Изтребителите ще бъдат закупени без конкурс, а чрез преговори, стана ясно още тогава.

Днес Ангелов отново повтори, че няма да бъде обявяван конкурс за изтребителите, за да се запази възможността за закупуване на машини втора ръка. По думите му в конкурси имат право да участват фирми производители, а употребяваните самолети са собственост на държави.

Според Ангелов в момента се водят преговори с четири държави. С Португалия и САЩ за стари самолети F-16, с Швеция за нови машини и с Италия.
 
Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още