IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат членовете на енергийния регулатор да се увеличат до 11

Проектопромени в Закона за енергетиката предвиждат ДКЕВР да се отчита пред парламента

14:37 | 18.02.13 г. 1
Депутати предлагат членовете на енергийния регулатор да се увеличат до 11

Да бъдат увеличени от 7 до 11 членовете на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това предлага група депутати от ГЕРБ, която е подготвила промени в Закона за енергетиката във връзка с предложението на премиера Бойко Борисов членовете и председателят на енергийния регулатор да се предлагат и избират от Народното събрание с квалифицирано мнозинство.

Депутатите предлагат шестима от членовете на комисията със задължителен стаж в енергетиката да са шестима, а не четирима, както и четирима да имат задължителен стаж във ВиК сферата, вместо двама.

Запазва се изискването поне един от членовете на комисията да е правоспособен юрист и още един – икономист, както и председателят й задължително да има опит в областта на енергетиката или ВиК.

Освен, че се предвижда съставът на енергийния регулатор да се избира от Народното събрание, комисията и ще се отчита пред парламента.

Депутатите предлагат още комисията да прави регулаторен одит при утвърждаването на предложенията на предприятията от водния и енергийния сектор за цените. Отделно е предвидено енергийният регулатор да прави и годишен одит на дружествата.

Проверка ще може да се инициира и в случай на установени от Сметна палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и други компетентни органи нарушения, извършени от енергийните предприятия, записано е в законопроекта.

Припомняме, че в петък (15 февруари) премиерът Бойко Борисов предложи на депутатите те да предлагат и избират членовете и председателя на енергийния регулатор. Няколко часа по-късно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че е инициирана промяна в Закона за енергетиката, която е внесена в деловодството на Народното събрание и предстои да бъде разгледана от депутатите. Така Борисов си осигури "вратичка" за смяната на Юлиана Иванова, която Министерският съвет назначи за председател на ДКЕВР два дни по-рано и чието име беше забъркано в скандал за незаконна продажба на цигари. В разгара на протестите в неделя обаче Иванова обяви, че подава оставка от поста.

Тази седмица се очаква да бъдат приети и законови промени, които да гарантират ежегоден контрол по отношение на всички участници по енергийната верига. Одитите ще бъдат извършвани от Държавната финансова инспекция, ДКЕВР, Сметната палата и Комисията за защита на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
irish
преди 11 години
А защо не 22? Като се замисля по-добре направо 33. Защо си мислите, че 11 некадърника ще я свършат повече от 7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още