IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

35% от заетите у нас работят това, което са учили

Проучване на образователното министерство показа, че 36% работещите придобиват познания как да се справят с трудовите си задължения самостоятелно

17:47 | 25.02.13 г.
35% от заетите у нас работят това, което са учили

35% от заетите у нас имат документ за квалификация за работата, която изпълняват, при 43% дипломата отговаря частично на трудовите ангажименти, а в 22% от случаите заетостта не съответства с образованието.

Това показват резултатите от проучване на Министерство на образованието, изготвено в партньорство с работодателските организации и синдикатите. Данните са събрани във връзка с проекта на министерството „Нова възможност за моето бъдеще“, който предвижда създаване на система за признаване на неформално и самостоятелно придобити знания, умения и компетентности.

На въпрос „Как сте усвоили знанията и уменията, необходими ви да изпълнявате настоящите си трудови задължения?“ 36% от анкетираните са отговорили „Самостоятелно, с книга и/или компютър“, става ясно още от резултатите, публикувани на сайта на образователното министерство. 32% са получили съдействие от колега на работното място, а 31% - в курс за повишаване на квалификацията.

93% от участващите в проучването са готови да се явят на изпит за доказване на знания, като за 78% от тях е важно да притежават документ, който ще докаже професионалните им възможности.

В анкетата са участвали 568 души от цялата страна, работещи в различни икономически сфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още