IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ унищожи малкия и средния бизнес, смята опозицията

Трябва да има свобода да се върши бизнес, убеден е съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров

10:36 | 12.03.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ унищожи малкия и средния бизнес, смята опозицията

Малкият и среден бизнес е в основата за развитие на икономиката на Европа и именно тук беше грешката на управляващите – започнаха рекет на малките фирми, ежедневни данъчни проверки, касови апарати, свързани с Националната агенция по приходите (НАП) и т.н., коментира в ефира на bTV съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров.

Според него именно малкия и средния бизнес е трябвало да бъде толериран. Кабинетът не се разплати с бизнеса и това доведе до закриването на 300 хил. фирми и съответно ръст на безработицата и намаляване на доходите, заяви той. Много важно послание на следващите управляващи ще бъде да бъде дадена свобода да бъде развиван бизнес.

Депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров обаче не се съгласи със своя опонент. За него работата с малките и средните фирми е бил един от успехите на управляващите. „Не можем да толерираме укриването на данъците. Каква е другата причина да не се свързват касовите апарати с НАП?“, допълни още той. Най-големият бич за бизнеса всъщност е незаконният внос на стоки. Това е било преодоляно чрез връзката между митниците и НАП, допълни още Димитров.

„ГЕРБ нямат никаква ясна представа как да създадат ръст на икономиката“, смята Димчо Михайлевски от „Коалиция за България“. Малките предприемачи се отказаха да правят бизнес и така няма как да се стигне до ръст. Той допълни още, че финансовата стабилност всъщност е била химера, защото с парите във фискалния резерв може да се изкупи три пъти по-малко дълг спрямо 2009 година. 

Финансовата стабилност всъщност е била "брошка, с която управляващите се кичели в Брюксел" - тя не доведе до икономически растеж, до работни места и увеличаване на доходите, коментира и представителят на ДПС Хасан Адемов.

Той припомни още, че още с идването си правителството на ГЕРБ увеличи три пъти осигурителните вноски на самоосигуряващите се лица, както и на земеделските производители, за да балансира социалната система. „От друга страна са монополите, рекет на държавата и малкият и средният бизнес беше поставен на колене“, допълни още Адемов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 1
ditora
преди 11 години
Аха .. аз си мислех, че монополите и олигархията го съсипват , то пък било глобализацията . А да сте чували, че в България всички проверки и рестрикции ги отнасят точно тези дето са на светло и спазват правилата ?Да сте чували, че всички мерки които се приеха пак засегнаха точно тези които се опитват да спазват закона, а другите които са в сивия сектор не им се отрази и на йота ?А бе като цяло гледам хабер си нямате от бизнес, но това не ви пречи да се изказвате "компетентно", *** то така е ние в БГ разбираме от всичко , интересното само е, че нещата от които разбираме най много - най не ни се отдават - защо ли ?п.п. като гледам в Германия глобализацията, много като да не го е съсипала малкия и средния бизнес - даже обратното, помогна му .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 4
Hahoto
преди 11 години
Много глупoсти се направиха с добре намерения. *** пример слагането на касови апарати на уличните кафе машини. Кому беше нужно, при положение, че с *** патентен данък, може да се регулира тази търговия, без да е необходимо и клиенти и търговци да се натоварват с допълнителни плащания във време на кризи. От друга страна в желанието си да изстискат максимума по време на криза, караше държавата да става по-изобретателна в начините на събиране на данъци. Толкова изобритателни, че чак се чудеха, как да вземат и от тия дето нямат нищо. А на много, които вдигнаха глава и пропищяха им спретнаха по един арест, за здраве и беркет! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 11 години
В света няма правителство което да може да повиши доходите. То може само да събере данъците и да ги преразпредели. Моят бивш работодател криеше поне по 20 хил. лева ДДС на година. В момента и аз съм в схемата с една осигуровка, друга заплата. Така,че не плачете за малкия и среден бизнес. По-крадлив от него няма. И той си умира поради глобализацията, а не заради правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
vajvaj
преди 11 години
Говориш глупости и то отявлени. Данъчните проверки са убийствен рекет. Глоби за неиздаване на касов бон са вече рядкост. Глобяват за това, че не си залепил касовия отчет с ЛЕПИЛО в книгата. За това, че бележката с телефоните на НАП не се виждала или телефоните били неактуални. Затова, че си пръднал на криво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
Налага се тезата, че единствената грешка на правителството - и то видите ли и тя май неволна е била, че като се засмилите и май не съвсем и грешка, - е фискалната стабилност! А фискалната стабилност е тази, която е довела до замразяване на доходите. Това май е поредната пиар кампания на ГЕРБ. Защото като се замислим за цялостният провал - от Шенген и неграмотността през калинките до корупцията, излиза, че социалната сфера просто е НАЙ-ГОЛЕМИЯ провал. И Герб дезертираха от признаването на вината си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
Императорът
преди 11 години
Много ясно - ГРОБ е (беше) прокомунистическа хунта !!!! В сравнение с управлението на бойкоборисов, дори правителството на Станишев беше дясно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Има безброй неща които не са свършени в законодателството. Прав си! Но....законодателството ВИНАГИ следва развитието на обществото а не обратното! Освен това "изработката" на закон не е толкова просто колкото изглежда и отнема време! Какво обаче значи "прекомерни мерки" в поста ти!? "Мерките" или ги има или ги няма! Изобщо не трябва да има компромис. В противен случай как би определил за кого да е този компромис!? "Батко и братко" винаги ще са привилегировани! Компромисите със сигурност няма да работят за дребния и среден бизнес. Точно те, ще го "отнесат" първи при липса на СТРОГ контрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Съгласен съм ,че прекомерните контролни мерки са леко притеснителни, но когато нямаш насреща си честни търговци е така! Но кой е сигурен,че конкурентите му са честни? Никой! Затова контрол трябва да има! Но и компромис! Никой не е безгрешен! Исус е казал, който е безгрешен нека хвърли камък по мен! Никой не хвърлил! Така че говорим за меки мерки, не крайни! Грешка на правителството на ГЕРБ, бе , че не приеха закон за защита на малкия и среден бизнес! Не промениха ЗОП, закона за обществените поръчки, където праговете са безумни, не забраниха камарите като монополни органи!НЕ ПРОМЕНИХА ХИЛЯДИ ЗАКОНИ!ЗАКОНИТЕ ТРЯБВА ДА СА МАЛКО! ЯСНО НАПИСАНИ! МНОГО СТРОГИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
Ние като общество ТРЯБВА да си зададем един фундаментален въпрос! Искаме ли правова държава!? Искаме ли ясни правила и администрация която ДА СИ ВЪРШИ работата следейки за спазването или НЕ ИСКАМЕ! От една страна се чуват вопли че администрацията на държавна хранилка не си вършела работата а от друга когато започнат се чуват вопли че почнали съвестно да си я вършат! Е...!???? Хем боли хем сърби! КАКВО ни казва с тия умозаключения г-н Мартин!? "моля администрацията да си стои зад бюрата и да не вижда как се краде защото "бизнеса" страдал от проверките! ИЗУМИТЕЛЕН ПРИЗИВ! Ами то тогава и работещите да вземат да пропускат и те да си плащат задълженията и да бъдат освободени от контрол защото и те се задушават от сметки! Недуомявам как може да има политици призоваващи към хаос! Тия хора нямат ли чувство за отговорност към нацията!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
Така може да говори човек който ЗНАЕ, че няма да е в следващо правителство. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още