IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин Райков събира доверието на политиците за служебен премиер

Днес държавният глава Росен Плевнелиев трябва да обяви състава на служебното правителство

10:52 | 12.03.13 г. 24
<p>
	<em>Марин Райков</em> Снимка: <em>Архив, Dnes.bg</em></p>

Марин Райков Снимка: Архив, Dnes.bg

Политическите сили одобряват евентуалната номинация на посланика ни в Париж Марин Райков за служебен премиер.

Днес в 16 ч. президентът Росен Плевнелиев ще обяви състава на служебното правителство, което ще управлява до предсрочните избори, които ще се състоят на 12 май. На този етап в общественото пространство неофициално се тиражира името на Марин Райков като бъдещ служебен премиер.

Към момента Райков заема поста извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Франция. Влизането му в политиката става през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов.

„Това е една добра кандидатура и трябва да дадем кредит на доверие, защото служебният кабинет има много важна работа – да успокои обществото, да започне важни мерки срещу монополите и да проведе честни избори“, заяви днес пред bTV Мартин Димитров от „Синята коалиция“.

По думите му, ако Райков бъде посочен от държавния глава за премиер, това било добър вариант. Димитров е категоричен, че посланикът ни в Париж е професионалист, който трябва да получи доверие. 

Свое мнение изказа и Доброслав Димитров от ГЕРБ който заяви, че Райков е една консенсусна, а не толкова политическа кандидатура. По думите му подобна номинация е най-подходяща в този момент. „Предвид тежката ситуация може би това ни е необходимо – един дипломат, тъй като има доста недоверие, натрупано в обществото и във всички  политическите сили“, коментира той.

Според Димчо Михалевски от БСП няма време за отстрелване на кандидатите, а президентът трябва да поеме своята отговорност днес в 16 часа.

„Райков е позната и авторитетна фигура, но за нас е важно как ще работи в екип целият служебен кабинет, защото има да решава много важни задачи, и ние ще оценяваме действията и на кабинета, и на евентуалния служебен премиер по техните резултати“, заяви червеният депутат.

Хасан Адемов от ДПС смята, че номинация на Марин Райков показва, че идеята на  президента е кандидатът за служебен премиер да е равноотдалечен от всички политически сили.

„Райков е носител на евроантлантически ценности, доказал го е през годините, но много по-важно е линията, която ще следва служебният кабинет и структурата на този кабинет, за да може да отговори на очакванията“, коментира депутатът от ДПС.

Според него намеренията на държавния глава единият от вицепремиерите в служебния кабинет да е социалният министър показва, че Плевнелиев иска да отговори на очакванията на протестиращите.  Също така показва, че политиката на доходите, „която беше загърбена през последния мандат, ще бъде доминираща в служебния кабинет.

Възможността Райков да бъде служебен премиер потвърди и журналистът Валерия Велева, която бе категорична, че именно той ще заеме поста и ще управлява страната през следващите 2 месеца. Тя аргументира тезата си като посочи, че той има сериозен дипломатически стаж и от 1992 г. в българската политика. Досега обаче най-високата му позиция във властта е била на ниво зам.-министър.

„Заемаше тази позиция при кабинета на Костов, при Николай Младенов също. Райков е с комунистически произход, но с много десни убеждения. Неговият баща е бил разузнавач”, коментира още Велева.

Според социалния антрополог Харалан Александров дипломатът ни във френската столица е „равно отдалечен или по-скоро равно приближен” до политическите играчи у нас и в този смисъл изборът му за служебен премиер е добър.

„Това е ново лице, не е бил натрапван, затова този човек има шанс. Естествено ще се появи някаква конспиративна теория и за него. Истината е обаче, че в момента България функционира „на системи” – това са парите от ЕС. Затова такъв човек, дипломат от сърцето на Европа, би бил от полза, защото ние имаме нужда от този поток от средства”, каза още Александров.

Още новини от България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 12
993
преди 11 години
За съжаление, родените през и след 1989 г. са само на 24 г. или по-малко... А човек може ли да си избира родителите? Голяма част от тези, които дори и да са родени след 1989 ще са синове или дъщери на този и на онзи... Освен на бивши комунистически номенклатури ще има и на известни мутри... Това ни е нацията! А "нормалните", добрали се до образование в чужбина едва ли ще се захванат с политика, защото знаят как са си изкарали образованието и ще гонят професионална кариера... Може би по-късно... Може би!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
То е ясно, че в България в следващите 50 години ще управляват хора от ДС, няма как това да се промени само ще сменят клоуните, учудващо за тия избори не се намери ни един нов клоун досега не се е случвало подобно нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 4
Jay Gould
преди 11 години
Поредното номенклатурно копче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 5
Setver
преди 11 години
Абе за да има нещо положително, поне не трябва основата да е крайно отрицателна. Този си е живял живота на гърба на всички нас през комунизма, баща му е бил номенклатурчик, дипломат в САЩ и почти сигурно и агент, после са го уредили с образование и работа във Външно ...Е как при тези факти човек може да подходи позитивно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 21
melon
преди 11 години
Истината е, че който и да беше все щеше да има критика. Хайде малко по-положително:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 3
Setver
преди 11 години
Защо не сте сложили биографията на бедния човечец, да знаем всички какъв е, от къде произлиза и какво е работил?Защо не кажете че произлиза от номенклатурна фамилия, че баща му е дипломат в щатите през 60-те години, че Райков влиза и следва МО в ВИИ Карл Маркс през 1979г., че започва работа през 1987г. в МВнР? В смисъл, че не само семейството му, но и той самият си е чист номенклатурен кадър, все пак е бил на 30г. при началото на прехода, не е бил младеж у първа младост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 5
the architect
преди 11 години
ПОРЕДНИЯ *** ИЗМАМНИК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
R.A.T.M.
преди 11 години
Ай чистито на всички другаре ... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 4
mapto
преди 11 години
Толкова може тоя народец. За близо месец гражданското общество не предложи една смислена алтернатива. А за министерските номинациие на Тома Белев (екология) и Веселин Стойчев (спорт) по-голямата част от обществото не разбра. Каква кампания може да бъде това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
lordrad
преди 11 години
Сигурно баба му е била крава и са я изяли партизаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още