IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 4 млн. лева са приходите от ловен туризъм през 2012 година

Приходите намаляват спрямо 2011 година, но България остава със стабилни позиции в този бранш, смятат от агенцията по горите

16:14 | 19.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Над 4 млн. лева са приходите от ловен туризъм през 2012 година

През 2012 година приходите от организиран ловен туризъм достигнаха 4,17 млн. лева, което е с 1 млн. лева по-малко спрямо предходната година. Въпреки това страната запазва стабилни позиции в бранша, особено на фона на сериозната криза.

Данните изнесе началникът на отдела „Лов и опазване на дивеча“ към Изпълнителната агенция по горите Юлиан Русев, цитиран от БТА.

Държавните ловни стопанства са събрали 3,9 млн. лева от организирането на ловен туризъм, като най-значителни са приходите на държавното ловно стопанство „Черни Лом“ - 466 хил. лева, отчете още Русев. През миналата година у нас са ловували почти 3,6 хил. души. За сравнение през 2011 година броят им е бил около 3,8 хил. Част от ловуващите едър дивеч у нас са пристигнали от страни като Германия, Испания, Италия и Франция.

България е традиционна дестинация за отстрелване на трофейни екземпляри, отбелязват от агенцията по горите. През последните години най-предпочитаният лов е на диви свине, както и благородни елени, муфлони, сърни и елен лопатар. От дребния дивеч интерес представляват бекасите, гургулици, пъдпъдък, фазан и яребица.

Развитието на ловния туризъм беше поставено като приоритет в Закона за туризма, приет в едно от последните заседания на 41-то Народно събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
prectical
преди 11 години
Ловнят туризъм им е бил приоритет,а защо приоритет не би беше туризма във високият клас.Стига с привличането на "бедни" и "пяни" туристи,който не генерират достатачно приходи.Време е да се развием и в по-високите класове, но на кратуни от предишните 23 години явно им липсва сивото вещество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още