IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,5 млн. лева от ловен туризъм са събрали в Ловешко за последните пет години

В проекта на Закона за туризма е посочено ускорено развитие на ловния туризъм

16:56 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Над 1,5 млн. лева от ловен туризъм са събрали в Ловешко за последните пет години

Община Ловеч е събрала приходи от ловен туризъм в размер на 1,5 млн. лева за последните пет години, съобщиха от регионалната дирекция по горите, цитирани от БТА. Ловците са си тръгнали с трофеи от муфлон, дива свиня, благороден елен и мечка. 

Ловният туризъм е един от секторите с неразвит потенциал, става ясно пък от Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма през 2009 - 2013 година, разработена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Преди седмици самият икономически министър Делян Добрев, коментира, че трябва да развиваме именно подобни ниши, останали незасегнати от бума през последните години. 

Ловният туризъм е само 0,1% от общото предлагане на туристически услуги у нас. Лидер е морският туризъм, който държи повече от половината от всички туристически услуги, предлагани у нас, е видно още от стратегията. 

Секторът страда от почти 100-процентното държавно участие, посочват от МИЕТ. Рекламата е оскъдна, а и има много случаи на бракониерство. 

През това лято МИЕТ внесе и проект за изменение на Закона за туризма, който все още се намира на етап обсъждане в парламентарна комисия. Една от целите, които си поставя вносителят е устойчивото развитие на останалите в страни ловен, приключенски или голф туризъм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още