IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" с 19 млн. лв. загуби от ограничаването на производството

От вчера е намалена мощността на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” на 750 мегавата и на Шести блок на 550 мегавата, уточни ръководителят на централата

13:53 | 04.04.13 г. 24
 АЕЦ "Козлодуй" с 19 млн. лв. загуби от ограничаването на производството

Общо 19 млн. лв. ще бъдат загубите на АЕЦ "Козлодуй” от мярката за ограничаване на производството на електрическа енергия.

Това каза изпълнителният директор на централата Валентин Николов по повод заповедта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), с която се налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители, съобщи "Фокус". 

"По цени от регулиран пазар загубите за АЕЦ "Козлодуй” ще е 16 млн. лв., а по себестойност – около 19-20 млн. лв.”, уточни Николов.

"Заповедта няма краен срок, но предполагаме, че ще е до излизане на V блок на АЕЦ "Козлодуй” в планов ремонт”, каза още ръководителят на централата.

Николов бе категоричен, че безопасността на АЕЦ „Козлодуй” е изцяло гарантирана, като уточни, че от вчера е намалена мощността на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” на 750 мегавата и на Шести блок на 550 мегавата.

„Не е приятно, защото технологично е разчетено блоковете на централата да работят на максимална мощност. Това са критични мощности, но трябва да се съобразим с разпоредбите. Технологично това не е най-оптималната мощност и поради това системите са подложени на свръх натоварване. В момента се държат много добре”, каза директорът на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 11 години
Кефиш ли се? Душичката ти пее, че от много реформи, пазарно стопанство, демокрация и капитализъм, в България вече не остана кой да харчи ток и можем да минем спокойно и със старата юзина на Кокаляне - горе-долу там ни е икономиката след много "десно", като при пускането й!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Ха сега ...пак да поговорим за нуждата от АЕЦ "Белене" ! Всъщност за това, чия е нуждата от строежа и и кой би пил и кой би плащал при евентуалната реализация на проекта !? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още