IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ-централите отново с ограничено производство

Българската фотоволтаична асоциация поиска оставката на енергийния министър с мотив, че не се справя с баланса на енергийната система

08:55 | 01.05.13 г.
ВЕИ-централите отново с ограничено производство

Заради очакваното ниско потребление на електричество през празничните дни Елекроенергийният системен оператор (ЕСО) отново въвежда ограничение на производството. Мярката отново засяга фотоволтаичните и вятърните централи, които трябва да намалят с 40% производството в периода от 10 до 17 часа. 

Електроразпределителните дружества съобщиха, че ще се съобразят с нареждането на ЕСО. ЧЕЗ ще ограничи производството всички централи, присъединени в мрежата й. От EVN България уточняват, че мярката се отнася до централите с мощност над 30 киловата на територията на Югоизточна България.  

"Енерго - Про" също ограничава производството, но уточвняват, че разпореждането за ограничаване на производството няма да бъде приложено за централи, присъединени към подстанции Каварна и Балчик.

В последния работен ден на седмицата от Българската фотоволтаична асоциация изпратиха отворено писмо до служебния премиер. В него от сектора настояват за оставката на енергийния министър Асев Василев. Основанието за това искане е лошото управление на енергийната система. 

Припомняме, че от началото на април ЕСО започна да въвежда временни ограничения на производството на електричество. Причината е ниското потребление и ограниченият износ. В сутрешните часове на 1 май товарът в системата е под 3 гигавата, докато в работните дни надхвърля 3,5 гигавата, показа справка в сайта на оператора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още