IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФА: Служебното правителство толерира беззаконието в енергетиката

От асоциацията изпратиха отворено писмо до служебния премиер Марин Райков, в което посочват нарушения на ЕСО

11:31 | 22.05.13 г. 2
БФА: Служебното правителство толерира беззаконието в енергетиката

Българската фотоволтаична асоциация (БФА) изпрати отворено писмо до служебния премиер Марин Райков с искане да бъде спряно „явното нарушаване на българското законодателство“ в сектора на енергетиката. 

От асоциацията обвиняват служебното правителство, че не е освободило компрометирания състав на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Без промяна остава и дейността на другите енергийни дружества, макар и оставката на ГЕРБ да дойде именно заради „поведението на ДКЕВР, НЕК и другите държавни монополи в страната, които източиха милиарди левове от българската икономика и поставиха редица предприятия пред фалит“, се казва в отвореното писмо.

„Със своите действия Вие продължихте политиката на предишното правителство и продължихте да толерирате незаконността в сектора“, допълват още от асоциацията.

Българската фотоволтаична асоциация посочва за пример дейността на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Според организацията той неправомерно ограничава производството на електричество от фотоволтаичните централи и цитират европейски директиви и българското законодателство, според които при диспечиране предимство трябва да бъде дадено на екологичните централи.

Припомняме, че днес (22 май) е в сила поредното ограничение на производството на електричество в страната. Причината е ниското потребление и липсата на износ. По тази причина, със заповед на ЕСО, електроразпределителните дружества трябва да ограничат достъпа на фотоволтаичните и вятърните централи, включени в тяхната мрежа.

Мярката се прилага от началото на април, като в последните седмици, тя засяга основно производителите на електричество от възобновяеми източници.

От БФА на няколко пъти предупредиха, че това положение поставя под заплаха съществуването на фотоволтаичните паркове, много от които изградени с банкови заеми, чиято стойност е над 2,8 млрд. лева. 

Преди великденските празници от асоциацията поискаха и оставката на енергийния министър Асен Василев с мотива, че той не може да се справи с управлението на енергетиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 10 години
М чи как , като законието ни устройва чудесно ? Май е време като в Чехия да има затворят човките на тези с един семпъл данък фотоволтаик !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
Батя
преди 10 години
Крадеца вика, дръжте крадеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още