IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пети ден на протести - провокации и призиви за игнорирането им

Настроението #Усмихнисебе властва сред протестиращите и тази вечер

20:59 | 18.06.13 г.
<p>
	<em>Пети ден не стихват протестите в столицата. Снимка: Reuters</em></p>

Пети ден не стихват протестите в столицата. Снимка: Reuters

В петия ден на протестите в столицата вече се появиха провокации, съобщават участници. Според тях целта е напрежение, което да изплаши част от протестиращите.  За наличието на провокатори се заговори по-рано днес в социалните мрежи.

Призивите на всички бяха за игнориране на подобни намерения. Заплахите обаче не успяха да постигнат целта си и площадът пред Министерския съвет отново се изпълни с хора, довели своите деца. По данни на МВР в центъра на София са се събрали над 7 хил. души.

По традиция те се събраха в карето пред Министерския съвет, бившия партиен дом и Президентството. Шествието тръгна към Народното събрание, а по-късно и по бул. Евлоги Георгиев в посока към НДК, а после и към партийните централи на БСП, ДПС и Атака, както и на ГЕРБ.

Наред с виковете "Оставка" и "Мафия", призивите са за опазване на протеста мирен и хората да не се подават на провокации. Плакатите гласят #Усмихнисебе и #ignorevolen.

Има и плакати срещу ГЕРБ, които са в отговор на изявленията, че протестът е организиран от бившите управляващи.

На протестите се раздават и наръчници за "позитивно протестиране". Сред препоръките са протестиращите да се усмихват, да носят цветни дрехи, а ако се появят провокатори - да се държим далеч от тях.

В момента жандармерията е оградила две малки групи от протестиращите, които се намират на ул. Раковска и пред една от партийните централи. Има и деветима задържани, определени от самите полицейски части като провокатори.

Припомняме, че снощи в центъра на столицата се сблъскаха протестиращи и привърженици на "Атака". Двете страни взаимно се обвиниха в подбуждане на напрежение. Осем души пострадаха леко след като бяха улучени от хвърлени предмети. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още