IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Симов: Стоковата борса има необходимия ресурс за търговия с ток

Има хора, които се опитват да забавят либерализацията на пазара, каза директорът на ССБ

13:12 | 11.07.13 г.
Васил Симов: Стоковата борса има необходимия ресурс за търговия с ток

„Имаме необходимия капитал, желание и платформа, за да започнем търговия с електроенергия, но е необходимо желание и от страна на държавата“, заяви изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов пред Bulgaria On Air.

“Това е практика по целия свят, но тук я смятаме за екзотика. Електрическият ток е чисто борсова стока“, категоричен беше той.

„Проблемът е, че в България нямаме крайно решение дали да се прави или не. Разговарял съм с хора, които, след като слязат от власт, смятат, че трябва да се започне търговията на ток през борсата“, каза Симов.

По думите му има определени хора, които всячески се опитват да забавят либерализацията на пазара.

„ССБ е готова да помогне за осъществяването на идеята, но държавата трябва да позволи да станем партньори“, допълни Симов.

Той коментира и ситуацията на зърнопроизводителите, които се радват на добра реколта, но същевременно ги грози фалит. По думите му това е заради ниските цени на търговия.

„След един месец ще се прибере цялата пшеница в България и тогава ще се знае точното количество, но прогнозите са за над 4,5 милиона. тона. Малко по-добра е от миналата година, има достатъчно за хляб и за износ“, каза още той.

„Лошата новина е, че в световен мащаб реколтата също е много добра – приближава 700 милионан тона и никога не е била толкова. Очаква се свръхпредлагане на пшеница в световен мащаб и съответно цената за търгуване ще е много ниска“, посочи Симов.

По думите му от началото на годината в Черноморския басейн цените са спаднали с около 25% и 30%, защото Русия и Украйна също имат много добра реколта, а количествата им са в пъти повече от тези в България.

Той очерта оптимистична картина, в която заради ниските цени на пшеницата е възможно да има намаление в цените на брашното и хляба. „Брашното, което се продава в момента е направено от миналогодишната реколта. Когато започне да се произвежда с тазгодишната, може да очакваме намаление на цената, както на брашното, така и на хляба“, каза Симов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още