IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Ерменков: Газпром увери, че над половината от "Южен поток" ще строим ние

Проектът ще доведе до съживяване на икономиката, убеден е "червеният" депутат

20:18 | 15.07.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Т. Ерменков: Газпром увери, че над половината от "Южен поток" ще строим ние

Голяма част от работата по "Южен поток" ще бъде поверена на български компании. Това уверение е дала руската газова компания "Газпром", съобщи в ефира на bTV депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков. По думите му български фирми ще строят половината от Южен поток, което ще оживи икономиката ни. 

"Това означава, че тези пари ще бъдат включени в икономиката на държавата, ще създадат работни места и потребление”, каза Ерменков.

Депутатът припомни, че за реализацията на проекта България няма да харчи бюджетни средства, а ще бъде за сметка на транзитните такси за следващите 15 години, пише пресцентъра на БСП. 

"Това, което е важно, че ние в ситуация, в която икономиката ни е затънала на едно място, безработицата ни е на неимоверно голямо ниво, когато няма свежи пари, получаваме 3.1 млрд. долара без грам разход от бюджета, не нарушаваме финансовата рамка на държавата", заяви още той. 

Той е категоричен, че това е проект не толкова важен за България, колкото като проект с европейско значение, като се аргументира, че "това е единствения газопровод, който свързва директно ЕС с доставчик на газ".

Намаляването на цената на тока е резултат от нов подход

По темата за цената на тока, Таско Ерменсков припомни, че тя ще бъде намалена с 5% за всички потребители и микро фирми.

„Тези резултатите не са, защото се опитваме да скрием цената и да я натрупаме някъде тайничко и да стане по-висока, а резултат от нов подход, нов модел на ценообразуване. Досега всички рискове и неправилни решения се струпваха на гърба на крайния потребител и се отпушиха през февруари, сега се разпределят по цялата верига”, обясни той.

Експерти обаче неколкократно критикуваха т.нар. административна промяна на цената на тока. Според разчетите на проф. Атанас Тасев само дефицитът при изкупуване на енергия от възобновяеми източници е причина за увеличаване на цената на тока с 13%, а не намаляването й с 5 на сто. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
Мави - пак казвам намали политиката . Трудно ли е ? Ако да - намери си политически форум и пиши на воля ! Да съм коментирал проекта като цяло ? Макар че се съмнявам - но нямам данни за да споря . Но силно ме съмнява да излезе сметката дето си я написал . Защо - защото ако си от бранша ще знаеш че при бартер ( това дет си го написал си е бартер ) най- важни са цените - а молива както съм писал него държим ние ! Разногласия ?Чичката казва че строителстрото ще съживи икономиката - лъже ! Казах ти защо смятам така . Ако смяташ че е прав - с колко ще съживи икономика ? С 1-2-3- % БВП ? Или просто ще си говорим с лозунги ?Тоя проект не е наш ! Разногласия ? Ние до нашата страна тръба си имаме - пак от същия доставчик ! Та казваш ша пичелим а ? Може - ама няма да е скоро !Т
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Нищо не е излъгал. Стойността на тръбата през нашата територия е $ 6 и нещо млрд. Половината или там близо е наша собственост според клаузите за нашето участие. Понеже нямаме кинти да си платим вноската, ще плащаме с приспадане от транзитните такси. Когато си изплатим нашия дял, демек - възвърнем инвестицията, ще започнем да получаваме транзитните такси, плюс притежаването на материалния актив - 1/2 от тръба, от която зависи газоснабдяването на няколко държави от ЕС. Получаваме актив за $ 3.1 млрд., който ще изплащаме 15 год. Нещо като апартамент с кредит. Трудно ли е за разбиране? Или пак да обясня?Отделно, че като съдружници в този ентърпрайз ще получим и други екстри, а много български фирми ще *** неочаквани кинти по най-различни сателитни дейности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 10 години
През 2006 г. Газпром е обявила, че разходите само за полагането на тръбите от от Грязовец-Виборг, без компресорните станции, ще бъдат 19.8 млрд. рубли, или 600 млн евро, или 4 млн. евро/км, посочва Корчемкин. За сравнение той дава за пример германския газопровод Опал с капацитет от над 35 млрд. куб. м годишно, който също ще заработи през 2011 г. и струва около 1 млрд. евро или 1.4 млн. евро/км.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
Чакай - увлече се с политиката . Просто човека лъже и това трябва да е ясно ! Това за цоцоко , боцко и роско е за червените баби :) и феновете !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
да, 100% от компонентите са около 50% от себестойността на проекта. Останалото е труд, голяма част от който може да се възложи на български изпълнители.Това е газопровод, интерес за икономиката представлява най-вече газът, който ще тече по него. Ако за един пишещ в уж форум за икономически грамотни хора единственият възможен в близките 10-15 г. източник на газ за икономиката ни е маловажен, даже според повечето и вреден, то тогава какъв смисъл има да се коментира строителството?!Най-добре да си изкопаем газ от морето! Роско и Боко викат - шъ доди, ни мой да ни доди! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
data
преди 10 години
Строим ? Какво ? Глупости на търкалета -няма как да съживи икономиката при положение че 100 % от компонентите на газопровода са вносни . Най-големия разход при стоежите ще са вносни тръби и вносни компресорни станции . Демек - няма как да съживи икономиката - липсва мултиплициращият ефект !Такива статии са за червените баби и техните фенове - да цъкат с език кви са кадърни наще момчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
fortiss
преди 10 години
Увери какво означава? Нали щом си депутат станал трябва да знаеш, че в договора каквото пише това е, даже и запетаите. Този говори за уверяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още