IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски осъди подмяната на мирните протести с вандализъм

Ще се търси диалог за реализацията на плана със стабилизационни мерки, заяви премиерът

10:52 | 25.07.13 г. 23
Орешарски осъди подмяната на мирните протести с вандализъм

След сблъсъка между протестиращи и полиция и окупацията на парламента във вторник през нощта премиерът Пламен Орешарски призова МВР, изпълнителната власт, прокуратурата и Столична община „да предприемат всички законови действия и мерки, да защитят закона с цел нормално функциониране на държавата“. Това се посочва в изявление на министър-председателя, изпратено до медиите.

„Случилото се във вторник през нощта потвърди един тревожен симптом, проявил се още в нощта след изборите на 12 май. Подмяната на мирните протести на гражданите с откровени прояви на вандализъм, улични барикади, физически сблъсъци и провокации към органите на реда, са едно от най-неприятните проявления на ценностната криза, в която се намира обществото“, се казва в позицията. 

Според премиера е изключително важно институциите да останат на висотата на отговорността, с която са натоварени, а всички обществени групи да проявят воля за диалог, за да бъдат запазени авторитетът на България и сигурността на гражданите.

Демокрацията е несъвместима с насилственото налагане на чиято и да било воля над волята на другите. Правовата държава, върховенството на Конституцията и закона не подлежат на ревизия, посочва премиерът.

Орешарски благодари на служителите на МВР „за проявения професионализъм и мъжество при овладяването на създадената във вторник срещу сряда през нощта ситуация на ескалиращо напрежение и провокации, довели до безпрецедентна блокада на министри, депутати, експерти и журналисти в сградата на Народното събрание“.

Той се обръща към протестиращите граждани с призива да не допускат повече провокации и да поставят ясна разграничителна линия между свободата и правото да изразяват позициите си и опитите за погазване на правовия ред.

Премиерът посочва, че правителството има ясен план от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизирането на управлението, но е необходим консенсус за намиране на изход от кризата, като ще се търси обществено съгласие и диалог за постигането на тези цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
Герб сигурно умират от яд, защото с актуализацията на бюджета става официално, че герберите са крали и усвоявали здравата, а на всички им стана ясно, че целят саботаж и дестабилизация на държавата, все едно не е ясно, че постановката "Бял Автобус" беше режисирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Кабинетът Орешарски" ще спасява енергетиката чрез рестарт на Белене"Това е записано в управленската програма, която премиерът представи пред пленума на БСП, септември започва оцента на проекта, заяви Стойнев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
MVA123
преди 10 години
Тук твои събратя май няма. Особено с перо сложено в най-бялото ти местенце. Какво значи незаконно да покажеш на крадеца, че така вече не може да краде. Бутилки и павета летели, скоро,ще полетят и глави. Перо, ще дойде време и всички усмихнати и самодоволни парламентаристи и правителствени специалисти, ще бъдат съдени от "народен съд",като нацинални предатели. Първото предложение за новата конституция да се върне смъртната присъда за национално предателство. Радвам се че Станишев, Местан, Орешарски Доган, финансовия министър, ще седнат на скамейката. Фашистът Сидеров, поради невменяемост се надяваме да бъде затворен в специализирано заведение за такива, като него. Много да внимават, какви ги вършат. Идва Видьов ден и понеже показаха схемата Пеевски, ще си я получат гарантирано и на ниво. Да не си подават оставката, всеки ден е минус за тях, колкото и залъгалки да пускат с чужди пари и пари на неродените българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 6
dakl
преди 10 години
Удивителна логика имат тук някой събратя по перо. Виновни са не престъпниците/***, маргинали, лузери или както щете/, а тези които са техните жертви.Напълно незаконно някой хора нападат, заплашват, хвърлят бутилки , камъни , павета , правят барикади и както се изрази една от тях очакват че ще им бъдат поднесени карамфили. А това че кметицата , като слуга на Б.Б,. се прави на дръж ми шапката и приказва празни приказки от рода на спонтанните протести през малките часове на деня е единствено нейн проблем и на това че вече е завършила с политическата си кариера и няма какво да губи.Безпорен факт е и абсолютно подстрекателската , стимулираща вандалщината роля на медиите, и всичко това ако са демократичните ценостти за които се борят " хубавите, умните и интелигентните"съкратено /***/ ТО ТОГАВА ДА СЕ ПРИСЕЛИМ ДА ЖИВЕЕМ В ЕКВАТОРИАЛНА АФРИКА , КЪДЕТО ИЗГЛЕЖДА ИМА ПО ЦИВИЛИЗОВАНИ ОТНОШЕНИЯ В ОБЩЕСТВОТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Сигурно си имаш основание за това, сред тях безспорно има и смешници. Имам приятели полицаи и в откровен разговор са казвали, че подкрепят хората, но са на работа и трябва да си спазват задълженията. Точно тези хора са между *** и наковалнята. Не е лесно човек да се постави на тяхно място и да каже, че едното или другото е правилното решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 9
wenci
преди 10 години
Тези "протести" се превърнаха в пълен фарс. Само началото беше истинско, вече е фалшиво на 80%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 8
wenci
преди 10 години
Тези "протести" се превърнаха в пълен фарс. Само началото беше истинско, вече е фалшиво на 80%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Ето 2 добри думи за тях: б.хти смешниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Две добри думи за българската полиция.http://offnews.bg/index.php/224207/dve-dobri-dumi-za-balgarskata-politsiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 15
Chick-Chirick
преди 10 години
Поне сега стана на всички ясно, че БСП и ДПС са партии близначки, родени от БКП и ДС. Атака е уродливият изтърсок, който трябва да седи в удобна резерва на своите руски господари. В този смисъл няма как Олигарски да не направи такова изказване. Всички протести, които не са поведени от русофилите са незаконни. Ясно се изказват както МВР шефът, така и глав.сек. на МВР: Ние сме руски матрьошки с дървени глави и ще ви бием колкото си искаме. Ако все още някой си мисли, че гореизброените хунти имат нещо общо с европейски партии, то мисля, че няма начин да му се помогне. Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още