IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Тази година имахме три правителства, може да имаме и пет*

Готов съм да свикам Консултативния съвет за национална сигурност по всяко време, заяви държавният глава

16:15 | 24.07.13 г. 21
Плевнелиев: Тази година имахме три правителства, може да имаме и пет*

Президентът Росен Плевнелиев е готов да назначи ново служебно правителство, ако сегашното правителство на малцинството подаде оставка, след като вчера се стигна до сблъсъци между протестиращите срещу кабинета и полицията. Това е казал държавният глава пред Wall Street Journal. 

“Досега през годината имахме три правителства. Може да имаме и пет. Ако това правителство подаде оставка, ще назнача ново служебно правителство“, коментирал е държавният глава в интервю за изданието. 

Малко по-късно през деня обаче от президенството изпратиха опровержение, в което се казва, че в почти едночасовото интервю президентът не е казвал, че е готов да „назначи ново служебно правителство“. Държавният глава споменава единствено служебното правителство, назначено от него през месец март 2013 година.

Българският президент осъжда проявите на насилие от страна и на протестиращите, и на органите на реда и допълни, че политиците трябва да чуят исканията на гражданите. Той апелира политическите партии да провеждат политики като за ХХІ век.

„Демокрацията се базира на три основни принципа – пазарна икономика, независими медии, добре функционираща съдебна система. Трябва да работим върху тези принципи. Имаме нужда от мъдри политически решения“, коментира Росен Плевнелиев.

"Следя внимателно всичко, което се случва, и съм готов да свикам Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по всяко време. Съветът не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво". Това заявява още президентът в официална позиция, изпратена до медиите.

"В последните седмици многократно се опитах да потърся решение, проведох формални и неформални разговори и срещи. По време на февруарските протести и криза свиках Консултативен съвет за национална сигурност – тогава се състоя конструктивен политически дебат и се взеха важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни, също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход", коментира държавният глава.

Той призовава политическите партии, представени в парламента, да потърсят пътища за излизане от тежката ситуация.

"С поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. За съжаление, дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме", допълва той.

"Протестите, на които сме свидетели през последните 40 дни, и начинът, по който протичат, показват как българското гражданско общество може да отстоява демократичните ценности, включително и по време на криза. Затова снощи се обърнах с призив да бъде съхранен този толерантен характер на протестите, да се запази редът и гражданският мир", казва се в официалното обръщение на държавния глава.

Все пак той е категоричен, че по време на снощните протести обществеността е станала свидетел на сцени, които са несъвместими с представите за демократичен протест.

"Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието. Призовавам всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава", заявява категорично Плевнелиев.

В обръщението си той призовава органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението.

"Очаквам от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво породи снощните сцени пред парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те", допълва президентът.

* Актуализирано в 18,15 часа с опровержението от президентството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
поредното уникално изказване. не трябва ли да се цели стабилизация на държавата и хората да видят, че нещата най-накрая се случват както трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://i.imgur.com/XgFmK.jpgА къде е реакцията на Уолстрийт джърнал??? Където казват, че стоят зад публикацията си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
До to66e: олигарсите, които стоят зад протестите, предлагат ваучери за море на тези, които най-много са пълзели по паветата и предизвиквали полицаи. Побързайте, броят е ограничен. Търсeте ги при: Иво Прокопиев, Росен Плевнелиев, Цветелина Бориславова Карагьозова, Саша Безуханова (бездиханнова) и др. ББ дава ваучери за палатки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Тази година имахме един президент, догодина може да са двама. Много му се насъбра на този баш оригарх Офшорко. Не че "трептеше" от добродетели и интелигентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
to66e
преди 10 години
Айде, драскачите на БСП, хващайте влака и на плаж! Много ви се насъбра работа напоследък. Трябва да си починете. А по-добре през Видин и където се заселете важното е да не сте тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
Есхил
преди 10 години
Вярно е че Плевнелиев за нищо не става. Какво ли го е накарало да се набърква в политиката, която очевидно не за него. Объркан човек , както много в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 10 години
Другарете да си взимат фесовете и да си ходят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
male4ko
преди 10 години
Mnogo kloningi tuka, mnogo neshto.. Lele kak sa se razklonili.. Partijata otvryshta na udara! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
S4etovoditel
преди 10 години
Объркаха се сметките и още как. Появиха се доста подробни информации за източване на ПП"Доверие" от Прокопиев през офшорки, а и сделката се закучи. Ако се намеси и прокуратурата - отиде коня в реката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 19
dakl
преди 10 години
Още когато Б.Б. предложи г-н Офшорлиев за кандидат за президент си казах: Боже , та това плямпало, този празен човек нима могат да го предлагат за президент.А те не само го предложиха , но и с помоща на Ц.Ц. "народът" го избра! ясно е че колкотож по-бързо Роско напусне сам ,толкова по-добре и за него, и за всички български граждани.Просто не е адекватен да заема този пост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още