IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И КНСБ поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност

От синдиката настояват за дата за нови предсрочни избори, която не трябва да бъде по-късно от настоящата година

16:29 | 24.07.13 г. 7
И КНСБ поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност

КНСБ също апелира и се обръща към президента Росен Плевнелиев за свикването "час по-скоро" на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) като покани представителите на социалните партньори и извънпарламенарните партии, получили подкрепа на последните избори да бъде договорена датата на предсрочни парламентарни избори. Това заяви днес по време на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, която се проведе след извънредно заседание на Изпълнителният комитет на синдиката, предаде БТА.

"Допреди датата на новите избори, трябва да бъдат променени изборните правила в обем, в който протестиращите през последните шест месеца искат - повече контрол и влияние върху тези, които избираме", категоричен бе лидерът на КНСБ Димитров.

Той допълни, че датата на предсрочните избори не трябва да бъде по-късно от края на настоящата година.

Според синдиката парламентът трябва да работи без отпуск и през август и заедно с промените в Изборния кодекс, да приеме и промени в закона за референдумите.

"Знакът, който се дава от най-голямата парламентарна група, че е готова да се върне в Народното събрание трябва да бъде чут и парламентът трябва да работи в пълен състав", заяви още Димитров.

До предсрочните парламентарни избори от синдиката отново настояха да бъдат свършени и някои спешни социално-икономически мерки - увеличение на минимална работна заплата на 340 лв., допълнителни средства за недофинансирани сектори като образованието, земеделието, както и възможни към настоящия момент спасителни мерки в енергетиката.

От синдиката заявиха, че осъждат всички форми на насилие, независимо от коя страна в мирния досега протест, ескалирал снощи в сблъсъци между полиция и протестиращи. "Логично е всички да проявят разум и отговорност, да не изтикват на преден план политическите си интереси, а да реагират национално и отговорно", коментира президентът на конфедерацията.

Димитров все пак изрази категоричната си позиция, че национална стачка на трябва да има, тъй като тя би влошила допълнително социално-икономическото състояние на гражданите.

Припомняме, че късно снощи лидерът на партия ГЕРБ също призова за свикването на Консултативен съвет за национална сигурност възможно най-бързо.

Политически партии поискаха оставка на правителството на Пламен Орешарски и предсрочни парламентарни избори - ГЕРБ, СДС, НДСВ и други политически сили разпространиха позиции до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
uranusbinkronos
преди 10 години
"КНСБ поиска свикване на Консултативния съвет". Предполагам, че става дума за ръководството на КНСБ, което изобщо не е политически идентично със своята маса от членове. Бях чел по американските учебници, че профсъюзите не трябва да се занимават с политика. Най-големите мафии в България не са политическите партии, а профсъюзите, а по-конкретно КТ "Подкрепа" - те са шампионите във висшата корупционна лига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
живота в РБ смърди до голяма степен заради синдикатитеАко това бяха истински синдикати никога нямаше да говорят против единствената лява партия в РБ/ не че Лявата ни партия е наистина лява/... може би нивото и на лвеите и на синдикатите е такова каквото е нивото на хората у нас - повърхностно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
diado mrass
преди 10 години
"Димитров все пак изрази категоричната си позиция, че национална стачка нА трябва да има, тъй като тя би влошила допълнително социално-икономическото състояние на гражданите."- След няколко месеца, когато изкарат миньорите от тецовете /Марица изток/, дали ще си спомни какво е казал?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
aldy
преди 10 години
Че аз тия повече от 4 години не ги чух зъб да обелят в защита на работници и служители. Сега и Тренчоолу говореше за ПОЛИТИЧЕСКА СТАЧКА на първия месец от управлението на новото правителство. Ай сиктир, тия синдикални *** са на биберон при Бочо или Пашата, за да танцуват такива танци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
markov
преди 10 години
Че те всичките мерки дето ги вземат сега управлявашите са социални ........ Синдикатите ич не са в час , разбирам стопанската камари да искат ама синдикатите...цирк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
robert
преди 10 години
От къде ги изкопаха тези синдикати?От кой хладилник ги изкараха?Искали, кой ги брои за слива тях, че да искат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
IQ96
преди 10 години
е щом и синдикатите... - работата е уредена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още