IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Терзийски: Новият модел за цената на тока ще доведе до фалити на ТЕЦ-ове

Топлофикационните дружества няма да обжалват пред съда решението на ДКЕВР, но ще настояват за нова регулация в бранша, твърди експертът

12:14 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
В. Терзийски: Новият модел за цената на тока ще доведе до фалити на ТЕЦ-ове

„Новият модел на ценообразуване на тока, който засяга и топлофикациите, които произвеждат електроенергия, може да доведе до фалити на малки дружества“, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air Валентин Терзийски от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според него ТЕЦ-овете няма да обжалват пред съда решението на енергийния регулатор, но ще настояват за нова регулация в бранша. „Необходимо е да се изработи стратегия за развитието на енергетиката“, уточни Терзийски.

По думите му новият ценови модел ще застраши сигурността на доставките на услуги, възможни са и повече аварии поради липса на инвестиции в системата. Все по-трудно ще е разплащането с основните доставчици, особено с тези на газ, допълни той.

„Топлофикационните дружества държат много повече на това да се обезпечат условия и практики, които да гарантират свободен пазар на електроенергия там, където това е възможно. Новият ценови модел мотивира и ЧЕЗ да направи извънредно отчитане на електромерите в Западна България. Съществува вече опция и за самоотчет на всеки едни клиент на дружеството от 1 до 7 август“, припомни Трерзийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още