IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

388 килограма на декар е средният добив от пшеницата във Видинско

Сушата от последните дни обаче заплашва насажденията от слънчоглед и царевица, предупреди директорът на Областната дирекция "Земеделие" в региона

16:44 | 03.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
388 килограма на декар е средният добив от пшеницата във Видинско

Почти приключи жътвата във Видинска област, съобщи агенция "Фокус". Средният добив на пшеницата в областта достига 388 килограма от декар. 

Само 0,62% от общата площ, засята с пшеница, остава да бъде ожъната в общините Белоградчик, Бойница и Чупрене, обясни Личко Луков, директор на Областна дирекция „Земеделие”-Видин.

Той посочи, че неожънати са остават около 2100 дка. „Това означа, че до края на седмицата жътвата ще бъде приключена и ние можем да отчетем, че сме прибрали една хубава реколта с отлични хлебопекарни качества”, заяви Луков.

През тази година в региона са постигнати по-високи добиви в сравнение с миналата година - засети с пшеница са близо 55 хил. дка повече в сравнение с миналата година. През 2012 г. засетите площи са били 287 480 дка, а през тази година те са 341 500 дка.

Директорът на земеделската служба обясни, че средният добив на дка е около 388 килограма, но в някои ниви в общините Грамата и Димово добивът е около 420 - 430 килограма на декар. Във Видинска община добивите са около 380 кг от дка, 360 кг от дка в Брегово.

„Виждам като агроном, че земеделските стопани и арендатори се отнасят вече много по-сериозно към това, което засяват и се грижат много по-добре за посевите си”, допълни още Луков.

Той обаче изрази опасение, че засушаването в последните дни ще се отрази доста зле на добивите от слънчоглед и царевица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още