IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геновева Христова: От 2008 г. фалираха 500 предприятия в мебелния бранш

Общо 69% от износа на мебели е към ЕС, но се ориентираме и към Близкия Изток, каза председателят на Българския мебелен клъстър

20:15 | 08.08.13 г.
<p>
	Геновева Христова, <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Геновева Христова, Снимка: Bulgaria On Air

„След 2008 г. общо 500 български мебелни предприятия затвориха, а 12 хиляди души останаха без работа. Очакват се още фалити през 2013 г. и 2014 г. в този бранш“, каза в ефира на Bulgaria On Air Геновева Христова, председател на Българския мебелен клъстър.

„В момента имаме повече работа, но на външния пазар. Вътрешният пазар е много малък, за да може да се разчита на дългосрочно развитие. В страната няма толкова необходимост от нови мебели, както в чужбина“, коментира тя.

По думите й потребителите на външния пазар знаят, че най-ниската цена е съмнителна и тя не е от значение в избора им. „Комбинацията от качество, срок и цена е водеща за тях“, допълни Христова.

Общо 69% от износа на български мебели е към Европейския съюз, но производителите се ориентират и към Азербайджан, Близкия Изток, Африка.

Христова подчерта, че дори доказани имена в бранша са останали без работа. Според нея е необходимо всички мебелни компании да се обединят, за да работят.

„Наблюдаваме естествена клъстеризация. Обединяват се малки и големи фирми. Когато се обединят ресурсите и усилията на всички, ще има работа за всеки един. Останалите, които смятат, че ще успеят сами, най-вероятно няма да постигнат успех“, каза тя.

Тя обясни, че страхът от навлизането на IKEA е бил неоснователен, защото цените не са били толкова ниски, както очакваха потребителите и фирмите.

„Не се получи същото, както в други държави с останалите мебелни фирми. Мотото, с което влезе шведската компания -  “Do it yourself", накара много български производители да предлагат нови услуги – да доставят мебелите и да ги монтират“, обясни тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още