IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Капон: Не трябва да има социално субсидиране в земеделието

Развитието на сектора е свързано със създаването на пазар с подходящата за целта инфраструктура, коментира икономистът и председател на ЕНП

19:04 | 18.08.13 г. 7
 Мария Капон: Не трябва да има социално субсидиране в земеделието

Субсидирането в земеделието не трябва да е социално, коментира в ефира на Bulgaria On Air Мария Капон, икономист и председател на „Единна народна партия”. Тя допълни, че аграрният сектор е единственият, в който има свеж ресурс в момента. По думите й развитието на земеделието и икономиката като цяло минава през създаване на пазар, който да има подходящата инфраструктура.

Мария Капон отбеляза, че целта на европейските програми е изравняване на стандарта на живот в страните-членки. Тя е категорична, че подпомагането на земеделието осигурява свежи пари за икономиката.

“Със сигурност от 1 млрд. лева,  пуснати в икономиката, добавената стойност, която ще върне обратно, е поне 20%. В този смисъл подпомагането води до създаване на икономически ръст в сектора и като цяло”, отбеляза Капон.


Според нея е въпрос на национална политика да се вземе решение как да се разпределят субсидиите, така че по-голямата част да не отива в едва 5% от реалните производители.

Според икономистът Нено Димов субсидираните сектори в икономиката са обречени на провал, тъй като „колкото по-дълго се подпомага един сектор, толкова повече нужда има помощ”.

По неговите думи, „за да има свежи пари за земеделието (по линия на националните доплащания или на европейските програми), преди това те трябва да бъдат взети от друг сектор на икономиката.

„Tези държави или ги събират от данъци, или ги печатат инфлационно. И двете са лошо, тъй като се лишават всички останали сектори от неща, за да бъдат налети целенасочено някъде”,  коментира Димов. Неговото мнение е, че щом има сектори, в които трябва да се наливат пари, значи не са ефективни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Манипулацията е , че обясняват неравностойните субсидии в различните страни "членки" /в частност БГ/ със вредността на субсидите по принцип! ДА, субсидиите може и да са вредни, но намаляването им на едно място за сметка на друго е манипулация! - след като са вредни, да ги премахнат навсякъде! - след като ги има, нека да са еднакви навсякъде! Даже напротив на прокламираното - ако ще уравняват чрез тях стандарти, то трябва да ги увеличат в БГ за сметка на останалите, защото така /чрез намаляването им/, само се поддържа ниския стандарт в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
ktbbalans
преди 10 години
Половината от европейските програми, така или иначе отиват за субсидиране на земеделското стопанство на Европа - основно на Германия и Франция. Идеята на ЕС е да понижи силата на бившата дойче марка (сега евро) и по този начин Германия да си подпомага износа. После се чудим, защо пием немско мляко, ядем немско масло, яйца, месо и т.н. Всичко е субсидирано с много пъти над субсидиите, които получават нашите производители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
сити
преди 10 години
Уж Европа не толерира държавно субсидиране и налага санкции за това ?Само се чудим как да извъртим за да си вземат по-бързо кинтите.Не ги съжалявайте едрите арендатори, освен че тази година няма да платят рента, при излязал нов модел джип винаги първи го купуват - в брой за да използват и допълнителна отстъпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
kefala
преди 10 години
Субсидирането на каквато и да е дейност е пълна глупост!!!Само конкуренцията трябва да решава кой да остане на пазара!!!А сега парите в земеделието отиват в наглите!!!Е не всички!!!При неработеща като цяло икономика това не помага!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 10 години
Инвестор айде стига бе.Тая лелка коя е та ми пишете какво се напънала та казала.Утре да цитирате бачи Пеку тумбака от село какво е казал щото той е по умен от тая шматка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още