IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повдигнаха обвинения на Росен Желязков за констинбродските бюлетини

Желязков беше главен секретар на Министерския съвет по време на мандата на служебния премиер Марин Райков

14:53 | 14.10.13 г. 1
Повдигнаха обвинения на Росен Желязков за констинбродските бюлетини

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков по случая с "костинбродските" бюлетини, съобщиха от институцията.

Желязков беше секретар в мандата на служебния премиер Марин Райков. Срещу него са повдигнати обвинения за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение (чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс). 

Според обвиненията в периода 27 април - 12 май в качеството му на главен секретар на Министерския съвет, с цел да набави облага за другиго – за "Мултипринт" ООД,  не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор № МС - 83/27.04.2013 г. за изработка и доставка на 8,34 млн.броя бюлетини за гласуване.

От прокуратурата обясняват още, че в техническите спецификации към проведената поръчка са били заложени допълнителни изисквания  за  „Мултипринт“ ООД и те са:

„..1.1.7 Към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък.

1.1.7.1 Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо - предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.

1.1.7.2 Технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите.“

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък.

Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.

В резултат са настъпили немаловажни вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.

На Росен Желязков е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Припомняме, че в деня на размисъл преди предсрочните избори в средата на май стана ясно, че в печатницата на "Мултипринт" са открити допълнително отпечатани бюлетини. В момента тече проверка дали тези бюлетини са били предназначени за манипулиране на вота или са брак, каквото е обяснението на собственика на печатницата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
kroki
преди 10 години
Това добре, но този човек не е сам в гиганстката фалшификация на бюлетините - къде са другите обвиняеми...Къде е сслужебният премиер, чието първо и основно задължение беше организирането на изборите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още