IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерствата ще реализират приоритети със съкратени бюджети

Все още не е обсъдено как ще бъде извършено планираното съкращение на администрацията, съобщи вицепримиерът Даниела Бобева

16:31 | 16.10.13 г.
Министерствата ще реализират приоритети със съкратени бюджети

В рамките на намалени бюджети всеки трябва да реализира приоритети. Така вицепремиерът Даниела Бобева коментира готвените от управляващите 10% съкращения в администрацията заради недостиг на средства в проектобюджета за 2014 г. Преди дни премиерът Пламен Орешарски увери единствено, че те няма да бъдат направени механично, без да станат ясни повече подробности.

Синдикатите вече предупредиха, че във ведомствата зрее напрежение и има готовност за стачки.

Днес правителството, което се събра за редовно заседание след дебатите по вота на недоверие в парламента за регионалната политика, не е обсъждало темата. Министрите са разговаряли за ситуацията с бежанците, уточни Бобева.

Въпросът със съкращенията ще се обсъжда в хода на бюджетната процедура. Тя посочи още, че се дава „свобода на министрите да провеждат ефективни политики с предвидените бюджети“. Кабинетът прие днес втория пакет от мерки за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Пакетът съдържа 89 мерки, но една от тях – за гаранциите на фирмите, които изкупуват скрап, още се обсъжда с бизнеса.

Сред мерките е въвеждането на възможност дипломите за завършена степен на образование да се издават и на чужд език. Предвижда се още покупко-продажбата на автомобили да става без нотариална заверка, а разрешенията за противопожарно обезопасяване, пожарогасителна дейност и експлоатация на противопожарни уреди да станат безсрочни.

В пакета са предвидени още и премахване на регулаторни режими, намаляване на броя на изискуемите документи, намаляване на размера на такси, съкращаване на сроковете за предоставяне на услуги, разширяване на възможностите за подаване на документи по електронен път и др.

В срок от 2 месеца министрите трябва да изготвят и внесат в МС законопроекти за съответните мерки.

Първият пакет от 24 мерки за намаляване на регулаторната тежест беше приет от правителството в началото на август. Очаква се следващата седмица на заседание МС да разгледа законовите промени, свързани в него.

Остават още около 100 режима, които правителството е идентифицирало като административна тежест. Бобева изрази надежда до края на ноември да бъде внесен и този последен пакет мерки.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още