IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата отново иска имунитета на Цветан Цветанов

Искането на разрешение за възбуждане на наказателно преследване е заради присвояване от бюджета на МВР

17:08 | 01.11.13 г. 4
Прокуратурата отново иска имунитета на Цветан Цветанов

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Цветан Цветанов и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него, съобщава прокуратурата на сайта си.

В хода на разследване са събрани доказателства, че Цветан Цветанов е извършил престъплението - длъжностно присвояване в големи размери - около 50 000 лв., средства от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба, се посочва в съобщението.

Парите са присвоени в полза на другиго - Орлин Тодоров, бившия директор на териториалното звено "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново. В нарушение на закона като министър на вътрешните работи Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора в Ловеч, посочват от прокуратурата.

По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР, казва се още в съобщението.

Цветан Цветанов е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет. Поради това досъдебното производство към момента е спряно на основание. Съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията на Република България в тези случаи Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване, допълват от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 10 години
Циркаджии. Мехмед Доган ви се изсмя с 3 милиона от хидропроектите, тия за 50 йиляди. Поне нещо по-сериозно измислете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
много ще вдигнеш системната миза за "калинка" - тя идеята е да им падат заплатите и придобивките, не да се увеличават, затова няма да видиш очакваното!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Търпение му е майката. Още 2-3 години с обжалванията и е готов. Ако не се върнат на власт де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Айде осъдете го най-накрая, искам да видя поне един осъден управлявал политик вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още