IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще бъде изплатена новата мощност в АЕЦ „Козлодуй”?

Големите енергийни проекти като "Южен поток" и бъдещият седми реактор ще динамизират българската икономика, заяви Драгомир Стойнев

09:40 | 25.11.13 г. 18
Как ще бъде изплатена новата мощност в АЕЦ „Козлодуй”?

Големите енергийни проекти като Южен поток и бъдещият седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” ще динамизират българската икономика. Ще се създадат работни места и секторът ще се модернизира. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред tv7.

След посещението си в САЩ той съобщи, че ще препоръча на Министерския съвет (МС) да започнат преговори с американската компания Westinghouse за изграждането на новата мощност в АЕЦ “Козлодуй”, като Eximbank - официалната експортна кредитна агенция на САЩ, е изразила готовност да финансира 70% от проекта. 

Днес Стойнев съобщи, че за седми блок е възможно да има около 350 – 400 млн. евро държавни гаранции, тъй като ще се тегли заем. Това било нормално, тъй като проектът е за милиарди.

Проектът ще се финансира от чуждестранни капитали, след което чрез продажбата на електроенергия инвестицията ще се изплаща, поясни министърът.

Припомняме, че при дебатите около строителството на АЕЦ „Белене” ключов въпрос бе каква ще е цената на тока след направените инвестиции, но засега министърът не коментира тази тема.

Финансовият модел за седми блок ще бъде изготвен от БЕХ и Westinghouse, ако МС даде мандат на холдинга за преговори.  Предложението за изграждането на новата мощност ще бъде внесено в МС началото на декември. Ако кабинетът даде зелена светлина за проекта, в началото на 2014 г. може да започнат срещите на работни групи от България и САЩ. Чак през 2016 г. ще можем да говорим за строителството на седми блок, а не да го стартираме, уточни министърът.

„Днес говорим за един реактор. Друг е въпросът, че ако се изгради и осми реактор, това ще бъде икономически по-изгодно”, допълни той.

Стойнев допълни, че няма да има държавни гаранции при строителството „Южен поток”.

През последните месеци в България имаше излишък на електроенергия, но на Балканите има голямо търсене и това е тенденцията за следващите 20 г., прогнозира икономическият министър. Той се аргументира още, че през 2035 г. голяма част от термичните централи ще бъдат затворени и България ще остане със съвсем малко базови мощности.

Запитан защо Westinghouse е избрана без конкурс, той отговори, че подобни случаи имало във Великобритания, Франция и Финландия, а технологията на американската компания била „най-модерната до момента”.

„Ние няма да стоим вечно в криза, ще се развиваме, България тръгна по пътя на икономическия растеж. За следващата година растежът ще е 1,8%”, каза министърът, като цитира заложената в Бюджет 2014 прогноза.

Той призова политиците да планират икономиката за 20 г. напред, а не само в рамките на един мандат.

Запитан има ли преразпределение на енергийния пазар, Стойнев отговори, че секторът трябва да изсветлее и името на българската енергетика да се изчисти. „През годините се говори и за енергийна мафия, и за големи злоупотреби”, каза Стойнев.

Американски инвеститори наблюдават доста български предприятия, евентуално за да ги купят, станало ясно по време на визитата в САЩ. „Такъв им е начинът на работа – или идват и започват сами да се оправят, или директно купуват компании, които са се развили на българския пазар”, обясни Стойнев.

Той посочи, че може би през следващата година е възможно и премиерът Пламен Орешарски да посети САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ако не си разбрал още... аз ревях като костовист само и единствено защото нямаше историческа справедливост за гадориите на нашенските отрочето от ДС/КГБ. Сега вече има и с огромно удовлетворение приемам факта, че точно БСП/ДПС клекнаха пред поредната съмнителна измамна схема, която се предлага на българското общество.Но що се отнася до 7-ми реактор докато не видя реални параметри публикувани официално съм ТВЪРДО ПРОТИВ, защото на всички маймуни вече трябва да им е ясно че е практика да се източва България през всички големи енергийни проекти. Конкретния "източвач" вече няма значение кой е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Тоя тип изобщо не беше фактор за каквото и да е, беше пионка поставена за определена цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
И ко стана ся? хахаха! Нали тия беха комунисти, нали щеха да ни продават на Русия, на Южна Корея геби? Оти траете бре, десните? Къде са писъците на Костов и сие как това правителство ще ни продаде на Русия? Как така стана, че американците немат нищо против правителството и веднага се загушкаха братски?Сега гледайте и как се правят сметки и разчети за нов ядрен блок за без пари... хахаха!Айде излизайте да протестирате срещу този проект! Или ...? хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Добре де, Боко беше 3 години и половина на власт, що той не ги спря? Уж беше толкова сръчен, че хващаше снежинките зиме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Единственото, което виждам в тази бъркотия е, че всякакви хиени (източни и западни) са се втурнали да цоцат и източват БЕХ и са толкова много и толкова напористи, че на правителството му се разката фамилията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Де да не беше прав ! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"....да се размърдат и да стимулират вътрешните, български инвеститори ..."===E ... ама ти тия ...власт имащите не ги ли броиш за инвеститори наши? ха ха та те колко пара потрошиха за да се доберат до властта!? Колко хамбургери, знаменца, билети за автобуси, рушвети за висши съдии и "компромати" и т.н потрошиха !? Тази инвестиция как мислиш се осребрява!? Такова стимулиране ще си дръпнат, че ще ни парят задниците десетилетия! Я колко милиардери имаме вече. Нали не мислиш, че са забогатели от хай тех иновации ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Нищо лично с/у американските инвеститори - (минават им номерата - възползват се) но, дава ли си сметка някой че, тези инвестиции се правят за благото на инвеститора? Че той вкарва /минимални/ суми, за да изпомпва /максимални/ печалби? Тоест, каквото се генерира като печалба от тази инвестиция, в огромния си размер и напълно законно, си претича в чужди, външни джобове, на нас, генерирайки заетост /и замърсяване/, на тях - средства за натрупване? Не завиждам, не.Само че, правителство и икономика е най-добре да се размърдат и да стимулират вътрешните, български инвеститори тъй, щото, /дори и от износа/ пари да претичат към българската икономика.Другото е слагачество на този или онзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още