IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Дилков: Бъдещето минава през енергийната ефективност

Развитието на България не трябва да е свързано с атомната енергетика, каза експертът

20:12 | 24.11.13 г. 2
П. Дилков: Бъдещето минава през енергийната ефективност

„Бъдещето не е в атомната енергетика, най-малко заради факта, че нямаме технологията за преработка на отпадъците и ги оставяме за следващите поколения. Това не е единствената насока, в която може да се развива България“, каза в ефира на Bulgaria On Air Пламен Дилков, изпълнителен директор на "ПВБ Пауър България" и член на борда на най-влиятелната енергийна асоциация в Европа European Federation of Local Energy Companies.

За VII реактор в Козлодуй той каза, че трябва да са ясни критериите и инвестиционните стойности.

„Новата мощност не е съгласувана с Европейската комисия (ЕК) и тепърва ще се водят преговори. Не мисля, че ще бъде готов този проект през 2016 г., за да започне работата по него, както прогнозира ресорният министър Драгомир Стойнев. След три години ще сме на същото ниво, както и сега – ще коментираме изграждането на проекта", каза още той.

„Личната ми позиция е, че големи концентрирани мощности вървят срещу логиката на стабилното развитие. Какъвто и да е бизнесът, не трябва да бъде концентриран в едно. Освен това трябва да се свързва с все по-малко транспортиране. От икономическа гледна точка е най-добре е да се разпределят по-малки мощности по територията“, подчерта Дилков.

„В България атомната енергетика не е водеща. Страната ни има сериозен опит в хидроенергетиката и има голям потенциал. Има централи на над 100 години, които се поддържат, за да работят“, посочи той.

По темата за „Южен поток“ експертът прогнозира, че ще има развитие по темата заради някои точки, които са в разрез с правилата на Европейския съюз (ЕС).

Той коментира, че бъдещето на света минава през енергийната ефективност, а „България в това отношение е много изостанала“. Експертът даде за пример регион в Алпите, където разделното събиране на отпадъци е достигнало 70%, и допълни, че има бонуси за къщите с нулев разход на енергия – те не плащат данъци.

„До такъв процент се стигна, защото през 90-те години имаше огромна кампания в Западна Европа, която да разясни на гражданите как и защо трябва да го правят. Решението не е в построяването на заводи за изгаряне на отпадъците, а в рециклирането“, каза Дилков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Освен това дето на теб ти се иска по "маймунски" субективно /разбирай без значение дали е логично, но като функция на промивка с цел самосъхраниние на вредното или защита от полезното/ ... ти вкарват по силно разработените субективни канали, чрез желанията, нещо съвсем друго - подготвя те експерта за програмите на Министерство на регионалното развитие за енергийна ефективност! Ще тестват от къде влиза повече и по-лесно и ще се насочи "атаката" натам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Смятах че в РБ няма останали свястни хораНо ето че г-н Дилков ме зарадва приятноАбсолютно е прав!Ако РБ със същите пари които ще бъдат "хвърляни" за ядрената енергетика построи един държавен завода за слънчеви панели и започне да субсидира и данъчно мотивира гражданите си да инсталират по къщите си тези евтини за тях панели, чиито ток да им се заплаща ако не се потребява/ каквато програма има/ше Германия/ смятам че успеха ще бъде много по-голям. Производството на ядрен *** не е пренадлежи на светлото бъдеще, а на трудното оцеляване на поколенията след нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още