IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В споразуменията за партньорство на ЕС със страните членки се въвеждат много допълнителни условия

16:18 | 14.12.13 г. 34
 Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

 

Новата многогодишна финансова рамка (2014-2020 г.) намалява за първи път в историята на ЕС, стана ясно на дискусията.

Калфин подчерта,  че в споразуменията за партньорство със страните членки се въвеждат много допълнителни условия за достъп до еврофондовете. Правителствата ще усвояват средства само след реформи в ключови сфери, за България например това е здравеопазването.

ЕС си оставя възможността да спира фондовете за страните, които водят неразумна фискална политика, което, по думите на Калфин, е „глупав и непродуктивен” механизъм, тъй като замразяването на средствата за страни с големи финансови проблеми само би ги задълбочило.

Андрей Ковачев каза, че дългогодишният бюджет на ЕС ще бъде ревизиран през 2016 г., когато „кризисният манталитет ще е поугаснал”.

Бившият министър на еврофондовете и депутат от ГЕРБ Томислав Дончев подчерта, че многогодишната рамка е признак за това доколко Европа вярва в себе си. Дончев предупреди, че харченето на средствата през новия период няма да бъде опростено на ниво ЕС, това може да стане евентуално в рамките на националните правомощия.

Икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев коментира, че вижда придвижване в посока рационализация на бюджета, а този разум е резултат от кризата, като по принцип кризите са период на вразумяване.

Николай Вълканов, икономист в Института за пазарна икономика предупреди, че 15-те млрд. лв. за селско стопанство за следващите 7 години, предвидени за България, може да решат много проблеми, но и да създадат нови за земеделието.

Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014—2020 г., одобрена от ЕП, възлиза на 960 милиарда евро за поети задължения и 908 милиарда евро за плащания (при цени от 2011 г.). Бюджетът на ЕС за 2014 г. е 135,5 милиарда евро, като са добавени 500 милиона евро за плащания. Размерът на ангажиментите възлиза на 142,6 милиарда евро, в съответствие с предложението на Комисията по бюджетите на ЕП. За първи път бюджетът е по-нисък от този за предходната година с почти с 6%. Въпреки икономиите, повече средства са предвидени за политиките за растеж, научни изследвания, образование и иновации, хуманитарна помощ в Близкия изток и компенсиране жертвите на катастрофалните наводнения и суша през 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Парите нямат значение! Те са само приносители на права. Благата които получаваме срещу им са важни! Не може ...няма как труда да е самоцел както ни насаждат/не ви се плаща но пък безработицата ще е ниска/. Не съм чул политик на запад да ползва такава риторика/може и да има но не съм чул/, защото това би трябвало да е обида за избирателите му! Вслушайте се в риториката на британските политици. Нима техния бизнес не иска евтина работна ръка!? Нима са социалистическа държава? Как може тия *** нарекли се политици..., нееее КЛАСА се наричат те у нас да ни унижават така!? Труда е борба за права. Колкото повече права имаме толкова по дълъг и качествен живот водим. Какво ни предлагат като политика по този въпрос !? Какво показват статистиките за броя на населението и продължителността на живота у нас? Чии интереси защитават!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Смятам, че не е правилно да се каже, че в държава Х трудещите се получават високи доходи, без тези доходи да бъдат съпоставени с разходите за живот в конкретната държава."====По простичко казано : По количеството и качеството на благата които ползват ще ги познаете! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Някой хора си мислят, че българина като получава 360 лв офицялно, той получава само 360 лв... Истината е че българина получава доста повече, но не иска да го сподели с държавата, щото тя откровенно го краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
Biso
преди 10 години
Печелят обаче и гражданите които продават труда си /личи по доходите им/!-----------------------------http://***.youtube.com/watch?v=V_3zmBUCVcIВ горния материал може да се види как 5 членно семейство в САЩ живее с около 1000 долара на месец и обитава една стая 4 на 4 м. при родителите на съпругата.В САЩ в момента 47 милиона човека ( 23 милиона домакинства ) получават купони за храна.Предполагам и в Европа ситуацията е сходна: минимални и стагниращи доходи и разстящи разходи.Смятам, че не е правилно да се каже, че в държава Х трудещите се получават високи доходи, без тези доходи да бъдат съпоставени с разходите за живот в конкретната държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
С още малко мисъл може и да стигнете до смисъл.:)А може би предприемачеството на капитализЪма води до "социална" Европа? Как беше - конкуренция, свободен пазар, ефективност, намаляване на производствените разходи включително заплати и заетост в производството? Естествено е западните "държави", тоест плутокрацията, да се "грижат" за гражданите си, ако не щат революции на бедните. Какво предприемачество в условията на монопола на корпорациите и дрането на кожи от банкерите? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
Kosto
преди 10 години
Вярно е. Повечето европейци вече са с манталитет на държавни служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Социална Европа убива предприемачеството.Периодът на зараждане е приключил , сега нещата се максимализират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
rumen221
преди 10 години
Уручев,Знаеш ли по какво се различаваме от Европейците...:1. Хуманизъм... - по нашенски "човещина..."2. Соцална справедливост... - по нашенски "хорски срам"...За да разбереш разликата, прочети за:Човещина... - Що е то "Жизнен минимум" (351лв.) ..., Хорски срам... - Що е то "Социален минимум" (682лв.)..., А у нас 90% от хората живеят с по-малко париАко и след това имаш въпроси, ще ти струват пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
Уважаеми смехурковци, със съжаление съобщавам на всички вас, че социална Европа агонизира. Европа е развита икономически, защото отказа да ражда деца и със спестените средства правеше бизнес. Когато и бяха необходими работници си внасяше 20 годишни африканци и азиатци. Но , Китай вече прави същото, само че те изселват принудително собствените си селяни в градовете и ги правят промишлени работници. От пет години Европа няма ръст повече от 1% никъде. Така и ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
...компенсирате разликата в IQ то между ВАС и ЗАПАДНИТЕ ви колеги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още