IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В споразуменията за партньорство на ЕС със страните членки се въвеждат много допълнителни условия

16:18 | 14.12.13 г. 34
 Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

 

Новата многогодишна финансова рамка (2014-2020 г.) намалява за първи път в историята на ЕС, стана ясно на дискусията.

Калфин подчерта,  че в споразуменията за партньорство със страните членки се въвеждат много допълнителни условия за достъп до еврофондовете. Правителствата ще усвояват средства само след реформи в ключови сфери, за България например това е здравеопазването.

ЕС си оставя възможността да спира фондовете за страните, които водят неразумна фискална политика, което, по думите на Калфин, е „глупав и непродуктивен” механизъм, тъй като замразяването на средствата за страни с големи финансови проблеми само би ги задълбочило.

Андрей Ковачев каза, че дългогодишният бюджет на ЕС ще бъде ревизиран през 2016 г., когато „кризисният манталитет ще е поугаснал”.

Бившият министър на еврофондовете и депутат от ГЕРБ Томислав Дончев подчерта, че многогодишната рамка е признак за това доколко Европа вярва в себе си. Дончев предупреди, че харченето на средствата през новия период няма да бъде опростено на ниво ЕС, това може да стане евентуално в рамките на националните правомощия.

Икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев коментира, че вижда придвижване в посока рационализация на бюджета, а този разум е резултат от кризата, като по принцип кризите са период на вразумяване.

Николай Вълканов, икономист в Института за пазарна икономика предупреди, че 15-те млрд. лв. за селско стопанство за следващите 7 години, предвидени за България, може да решат много проблеми, но и да създадат нови за земеделието.

Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014—2020 г., одобрена от ЕП, възлиза на 960 милиарда евро за поети задължения и 908 милиарда евро за плащания (при цени от 2011 г.). Бюджетът на ЕС за 2014 г. е 135,5 милиарда евро, като са добавени 500 милиона евро за плащания. Размерът на ангажиментите възлиза на 142,6 милиарда евро, в съответствие с предложението на Комисията по бюджетите на ЕП. За първи път бюджетът е по-нисък от този за предходната година с почти с 6%. Въпреки икономиите, повече средства са предвидени за политиките за растеж, научни изследвания, образование и иновации, хуманитарна помощ в Близкия изток и компенсиране жертвите на катастрофалните наводнения и суша през 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Ако поне бяха чели / четенето е зареждане с инфо/, щяха донякъде да компенсират липсата си на IQ тия БГ евродепутати! Та, ..ако бяха чели, може би щяха да разберат идеята на съществуващата към момента световна финансова система! Нека им кажа,че въпреки неизбежните кризи в западните държави, те НИКОГА не биха приели народите им да живеят като китайци, виетнамци, африканци, латоноси и прочие народи! Само ВИЕ нашите депутати, вие единствени сред европейските политици, които наричате сами себе си "КЛАСА", разглеждате единоплеменниците си, като по презрени от най презрените народи и ги принуждавате да вършат по черна от най черната работа, която се работи от третия свят! Вие, сте тези които подпомагате с преференции бизнесите с НИСКА добавена стойност като туризма а обсъждате премахването на образованието по информатика с което затруднявате бизнеса с продукти с висока добавена стойност! Вие насаждате на народа си че НЕ заслужава по високи доходи защото не работил колкото ви се иска за да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
"Евродепутати: Социална Европа убива предприемачеството" "Работата е преместена в Китай и Далечния Изток, допълни Бойчев."Едно уточнение само! Това не са ли БГ евродепутати? Ах как им се искаааа! ха ха хаНе господа депутати! Убива само мераците на такива като вас! Предприемачите на запад, си печелят добре от това статукво /поне по добре от ВАС защото сте НЕКАДЪРНИ!/. Печелят обаче и гражданите които продават труда си /личи по доходите им/!Не е трагедия, че производството се местело в далечния изток . То това е целта на задачката, ако не сте схванали още. Света да произвежда, а "златния милиард" да консумира труда им, изпълнявайки ръководни функции! За разлика от ВАС продажници, които слагате народа си в числото на бачкаторите, хората на ръководни постове в останалите държави от "златния милиард" мислят за народите си, за хората си, от които черпят и силата си, да наложат на останалия свят да им служи!!!!!!!!! Толкова НИСКО интелигентни управляващи имаме ...боже пази България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още