IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от тръбите за морската част на Южен поток ще се складират в Бургас и Варна

За реализацията на проекта ще са нужни повече от 300 хил. тръби

14:12 | 15.01.14 г.
Част от тръбите за морската част на Южен поток ще се складират в Бургас и Варна

Част от тръбите за морската част на „Южен поток“ ще бъдат складирани в пристанищата във Варна и Бургас. Компанията, натоварена със строителството на участъка - South Stream Transport, постигна споразумения с представителите на пристанищата за използването на складовите терминали.

Ще бъдат използвани складовите помещения на Пристанище „Варна“, както и на„БМФ Порт Бургас“, става ясно от официално прессъобщение на South Stream Transport.

Очакванията са строителните работи по газопровода да започнат още тази година. Самите тръби ще бъдат разтоварвани на специализирани кораби, които ще ги полагат по дъното на Черно море.

Според изчисленията на компанията за реализацията на участъка ще са необходими повече от 300 хил. тръби. Складовите помещения на пристанищата пък ще се използват за срок от между 4 и 6 години.

С подписаното споразумение България затвърждава ключовата си роля за реализацията на проекта, обясни главния изпълнителен директор на South Stream Transport при подписване на споразуменията.

За изпълнителния директор на пристанище „Варна“ Божидар Чапаров договорът е ново предизвикателство, с което обаче компанията може да се справи на базата на богатия си опит. „Само за 2013 година ние обработихме над 10,7 млн. тона различни видове товари“, коментира още той.

Жорж Дерелиев, изпълнителен директор на БМФ Порт Бургас, пък допълни, че пристанището е най-дълбоководното в страната и разполага с добра техническа инфраструктура за изпълнението на морската част на газопровода.
Подписаното споразумение ще осигури и нови работни места, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още