IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чижов: Третият либерализационен пакет спъва европейската енергетика

Има време до 2016 година да се споразумеем за „Южен поток”, смята постоянният руски представител в Брюксел

11:23 | 22.01.14 г.
Чижов: Третият либерализационен пакет спъва европейската енергетика

Регулациите в Третия либерализационен пакет са „ярем на шията” на първо място на европейската енергетика, коментира постоянният представител на Руската федерация в Брюксел Владимир Чижов.

Според него не е случайно, че големите енергийни компании в Европейския съюз (ЕС) преговарят за изключение от правилата на Третия либерализационен пакет, когато започнат да реализират големи енергийни проекти.

Коментарите на Чижов бяха направени във връзка с  проблемите на „Южен поток” с европейското законодателство.

„Дълго време Европейската комисия даваше вид, че дори не е чувала за „Южен поток”. На сегашния етап получи от страните копия на споразуменията и тогава Европейската комисия заяви, че те не съответстват с нормите в Третия либерализационен пакет и трябва да се денонсират или предоговорят”, заяви той пред руската агенция ИТАР - ТАСС.

Той обаче допълни, че има време да бъде намерено решение на проблемите, защото експлоатацията на газопровода ще започне най-рано през 2016 година.

По време на срещата между енергийния комисар Йотингер и руския енергиен министър Александър Новак не бяха намерени много допирни точки в позициите на двете страни. Единствено беше договорено създаването на работна група, която да търси решение на проблема.

От думите на Чижов става ясно, че работната група вече е създадена. Тя ще бъде оглавена от  зам.-министъра на енергетиката на Русия Анатоли Яновски и ръководителя на Генерална дирекция „Енергетика” към ЕК Доминик Ристори.

Чижов повтори и руската позиция, че „Южен поток” и другите трансгранични енергийни проекти по принцип не попадат под влиянието на Третия енергиен пакет.

На този етап строителството на „Южен поток” започна в Русия, България и Сърбия. Газопроводът все още обаче няма одобрена оценка за въздействието на околната среда от българските власти и строителството у нас е на фаза „първа заварка”, а от Българския енергиен холдинг (БЕХ) търсят изпълнител на проекта на българска територия.

От ЕК вече заявиха, че няма как да спрат строителството, но могат да не дадат одобрение за експлоатацията на газопровода, ако не отговаря на европейското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още