IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Липсата на коалиционно споразумение между БСП и ДПС е притеснителнa

Допускането на прекрояване на Закона за ДАНС е най-голямата грешка в мандата ми досега, призна президентът

08:47 | 23.01.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Липсата на коалиционно споразумение между БСП и ДПС е притеснителнa

Липсата на коалиционно споразумение между ДПС и БСП е притеснителнa за президента Росен Плевнелиев. „Ние не знаем формулата, не знаем и кой взима решенията. Не знаем и каква е тежестта, какви са механизмите на управление”,  коментира в той в интервю за „Нова телевизия”.

Според него в предизборните обещания БСП е дала едни обещания, които не се покриват с написаното в плана за управление на кабинета „Орешарски”. „Това е нещото, което създава проблем на българската политическа класа като цяло”, обясни още Плевнелиев.

Именно взимането на решения за назначения на тъмно, в последния момент, без обосновка и с всички съмнения, че са продиктувани от зависимости е един от проблемите, които най-много тревожи хората, посочи още президентът в своето интервю. 

„Кажете кой ще оглави ДАНС, кажете за промените в Наказателния кодекс, за таксата за ВЕИ, но не в последния момент, с всички съмнения за зависимости”, обясни той.

За Плевнелиев допускането на промените в Закона за ДАНС, което доведе до избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е най-голямата грешка за първите две години от мандата му.

„Категорично заявявам, че не знаех коя е кандидатурата. Тя не беше съобщена по никакъв начин на държавния глава. Знаех, че ще има реформа в сектор ‘Сигурност’, че тя започва с промени в Закона за ДАНС и се съгласих председателят на агенцията да бъде избран от парламента по примера с добрата процедура при главния прокурор, която се оценява добре и от Европейската комисия. Това беше съгласувано между мен, г-н Станишев и г-н Местан и аз го подкрепих”, обясни президентът.

Що се отнася до доклада на ЕК за напредъка на страната крайно време е да се научим да четем коректно тези документи, препоръча президентът.

„Целта на доклада не е да посочи виновния, а да посочи проблема. Същото направиха и българските граждани с протестите си през 2013 година“, допълни той и призова за отговорно отношение, за резултати, за ясен напредък и за конкретен план, вместо да се търсят виновни и темата да се политизира.

Според държавния глава по констатациите на ЕК е възможен напредък още през следващите седмици, като спре политическата намеса в съдебната система. Плевнелиев обясни още, че не трябва да има съмнение относно процедурите и интегритета на кандидатите на ръководни длъжности в съдебната система.

„Политиците имат златен шанс с избора на главен съдебен инспектор и с предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд“, подчерта президента и призова Народното събрание да постигне консенсус по принципите за прозрачност в процедурата за избор на главен съдебен инспектор.

Държавният глава заяви, че няма да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата за потенциалната нерегламентирана употреба на специални разузнавателни средства, тъй като „липсват факти и доказателства“. „Необходимо е не да се свиква КСНС, а да се носи отговорност. Ако свиквам Консултативния съвет, трябва да знам на базата на какви факти. Ако има скандал с подслушване, има закон и трябва да се носи отговорност. Това е правилният подход“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Именно това написах в първия си пост (по-долу) че не става лесно и трябват години на систематичен премерен натиск. Не може нещо, дето 20+ години се окопава, да го извадиш с един замах без остатък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
dakl
преди 10 години
Боже , как може този наш държавен глава непрестанно да говори нелепости. Очевидно комсомолското наследство е пропито във всички жизнено важни клетки на мозъка му. Спасение от щатен комсомолец няма, защото той е програмиран неспирно да имитира активност. По рано пред партията - ръководителка , сега пред Големия брат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
"Изкарване"-то от схемите обикновено води до масови "експлозии" на газови бутилки и бойлери заедно с обучения по стрелба на публични места, разхвърляне на гранати от 2 СВ, масирани инфаркти и прочие бедствия ...:))Под зоркото наблюдение на ЕС, може да се ползва и чуждо ноу хау...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
мдааааааааа , много е кофти да си светнат под прожекторите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ами не е дори толкова важно да ги осъдят. Те едва ли са толкова *** да се оставят да ги уличат в сериозни престъпления, ще се разтичат адвокати, ще изкарат болнични - ето г-на Берлускони в Италия хем го осъдиха и пак си праи квот си иска.По-важно е да ги изкарат от схемите и да им спрат кранчетата, така хем нещата за държавата ще тръгнат на добре, хем те самите като са свикнали да бъркат в меда, ако ги оставят да се пържат на сухо, няма по-голямо проклятие за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Знам приятел, знамПиша и говоря тези неща само защото другите, които се осмеляват са твърде малко.Когато Бисеров изгърмя с пари от тероризъм започнах да тая надежди, че малко по малко някой се е заел да ги чисти както трябва. Вече няколко депутати от ДПС са без имунитет и са в съдебна зала с повдигнати обвинения, поне двама други си спомням дето влязоха за малко в затвора.Надежди за повече подобни новини имам..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
На теяне им требе споразумения, те са експерти до един!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Ти вярваш ли ги тия неща или просто си пишеш. Политиката и разкатаването не е толкова елементарна работа колкото ти изглежда като си пишеш по форумите. Дори и когато не е във властта, ДПС, Доган и т.н. контролират достатъчно паричен, властови, медиен, криминален, юридически и интелектуален ресурс за да хапят лошо ако ги настъпиш, Това става само при диктатурата, да те извлече народния съд и да ти тегли куршума на бързо. За да ги разкатаят, трябва поне 2 мандата (10г.) да са извън властта и на власт да са хора, които систематично се опитват да ги смажат. Полека да бъдат изкарани от всякъде, да им спрат парите на обръчите, да усетят техните хора, че губят власт и да почнат да бягат.Така от страни е лесно - разкатаване, затвор.... пишем си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Поста ми е коментар на признанието на президента, че допускането на прекрояване на Закона за ДАНС е най-голямата му грешка в мандата му досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Ако е грешка - значи ти не ставаш за политик, а ако не е грешка - значи си в техния отбор, независимо какво приказваш г-н Президент.Истинския честен български политик ще подгони мафията ДПС, докато я разкатае и вкара поне половината й управление в затвора заради престъпленията им.Доказателствата са из цялата територия на България и чакат. Няма община или министерство, в която/което да присъства ДПС и тази община/министерство да е с ниско ниво на корупция и малък брой престъпления извършени от техните кадри.Както каза някои съфорумец тези дни липсата на истинска опозиция в България е отчайваща. Всички български политици са наети от системата на другаря генерал Любен Гоцев, другаря Путин и останалите български пешки.Театъра, които ни го представят за демокрация продължава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още