IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морският участък на "Южен поток" е одобрен от Висшия експертен съвет на МОСВ

Тръбите ще минават в микротраншеи и няма да нарушат плажа Паша дере, обещават изпълнителите на проекта

12:16 | 27.01.14 г.
Морският участък на "Южен поток" е одобрен от Висшия експертен съвет на МОСВ

Висшият експертен екологичен съвет при Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е одобрило екооценката на морската част на газопровода „Южен поток“, съобщават от неправителствената организация „Коалиция за устойчиво“ развитие.

Заседанието е било под председателството от зам.-министъра Чавдар Георгиев.

Морската част на газопровода в българския участък е с дължина от 207 километра – в Изключителната икономическа зона. Тръбите ще бъдат полагани директно на морското дъно, на места дълбочината е повече от 2 километра.

В точката, в която тръбите излизат на брега, ще бъде използвана безизкопна технология и тръбите ще бъдат полагани в микротунели. Така фирмата South Stream Transport, която ще извърши морския строеж, гарантира, че ще бъде запазен плажът Паша дере.

От мястото на напускане на безизкопното съоръжение за пресичане на брега тръбите (полагани от изток на запад) ще продължат до съоръженията на сушата на около 2,4 km във вътрешността на страната. При съоръженията на сушата тръбите завършват с точка на свързване (края на две тръби се заваряват заедно) и българският участък на морския газопровод се свързва с приемен терминал (газорегулаторен и измервателен пункт).

Приемният терминал не е част от инвестиционното предложение и ще бъде проектиран и инсталиран като част от предложението “Газопроводна система „Южен Поток“ на територията на Република България”, което се разработва от „Южен Поток България“ АД, уточняват от неправителствената организация.

Морският газопровод „Южен поток“ е проектиран за 50 години продължителност на експлоатация. Максималният капацитет морският газопровод е 63 милиарда кубически метра природен газ годишно от Русия към България.

Припомняме, че "Южен поток" е обект на спорове между ЕС и Русия по отношение на това дали отговоря на изискванията в европейското законодателство. По време на разговори преди седмица комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и руският енергиен министър Александър Новак договориха създаването на работна група, която да реши проблемите по казуса. 

Очакванията са, че темата "Южен поток" ще бъде повдигната по време на официалната среща ЕС - Русия, която ше се проведе на 28 януари в Брюксел, когато разговорите ще бъдат на много по-високо ниво - в заседанието ще участва руския президент Владимир Путин, а от страна на ЕС - председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още