IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на "Южен поток" в България може да започне през юни

Изпълнителят на морската част на проекта очаква разрешителните за строеж от българските власти да са готови през март

16:43 | 16.01.14 г.
Строителството на "Южен поток" в България може да започне през юни

През март „Южен поток“ ще получи разрешително за строеж от българските власти, през същия месец ще стане ясно и кой ще бъде изпълнител на българския участък. Очакванията са, че реалното строителство по проекта ще започне през юни.

Тези коментари направи главният изпълнителен директор на South Stream Transport Олег Аксютин, пише БНР. Аксютин е във Варна във връзка с откриването на информационен център за „Южен поток“.

Всеки вторник и сряда от 11 до 18 часа посетителите на центъра ще могат да дискутират проблемите, свързани с проекта, които ги интересуват. Центърът се открива в сътруничеството с компанията „South Stream – България“.

"Южен поток не само ще достави на България чист енергоносител, но и ще е от полза за икономиката й. Проектът ще привлече в страната 3,5 милиарда евро преки инвестиции, България ще стане важна транзитна страна, ще бъдат създадени нови работни места както в самия проект, така и в свързаните отрасли по време на строителството и експлоатацията на газопровода“, коментира Аксютин, цитиран от пресслужбата на компанията.

South Stream Transport ще изгради морския участък на „Южен поток“. Компанията вчера подписа договор за съхранение на част от тръбите за проекта в пристанищата във Варна и Бургас.

„Южен поток“ обаче е обект на спор между ЕС и Русия относно това дали изпълнява европейските изисквания в областта на либерализацията на енергийния сектор. Според изпълнителния директор на SST обаче това едва ли ще доведе до забавяне на изпълнението на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още