IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов: Добрите транспортни връзки са важни за увеличаване товарите на пристанищата

Проект ще подобри връзките на пристанищата с държавите без излаз на море в Югоизточна Европа

12:26 | 28.01.14 г.
Папазов: Добрите транспортни връзки са важни за увеличаване товарите на пристанищата

Българските пристанища се нуждаят от по-добри връзки с другите видове транспорт, за да бъдат увеличени товарите. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов днес по време на откриването на международната партньорска среща по проект ADB MULTIPLATFORM – Мултимодална платформа Адриатическо море–Дунав–Черно море, съобщават от Министерство на транспорта.

Папазов заяви, че за да се осъществят по-добри връзки на пристанищата с другите видове транспорт през следващия програмен период е планирано изпълнението на редица проекти, които да окажат положителен ефект в тази посока. Той посочи, че модернизацията на жп линията Русе – Варна ще позволи създаването на интермодална логистична верига „море – железница – река”, свързвайки Черно море и река Дунав.

По думите му друго важно направление е Пловдив – Бургас, като в момента се подготвя рехабилитацията на тази железопътна линия. Министър Папазов уточни, че свързаността на двете ни черноморски пристанища с железопътния транспорт ще се подобри чрез реализирането на проекта „Модернизация на жп линията Карнобат – Синдел (частично)”.

Масимилиано Анджелоти, ръководител на проекта, също подчерта идеята на проекта да се развие региона чрез свързване на Черно море с Югоизточна Европа и останалите пристанища. За целта трябва да се разработят мултимодалните центрове, които да имат общи стандарти, както и да се развие мрежа от такива центрове за свързването на Адриатическо и Черно море с
вътрешността на държавите, съобщи БТА.

ADB Multiplatform, по който ИА "Морска администрация" е партньор, е международен проект с регионално значение, съфинансиран по Оперативна програма за транс-национално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013”. Проектът стартира през април 2012 г. и е с продължителност 30 месеца. Водещ партньор е администрацията на регион Фриули-Венеция Джулия, Италия. В проекта участват общо 43 партньори – 30 от държави-членки на ЕС и 13 от страни извън ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още