IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Жаблянов: До няколко месеца ще се изясни съдбата на АЕЦ „Белене“

След като приключи арбитражът и се изяснят финансовите параметри, „Белене“ ще се строи, твърди социалистът

11:16 | 05.02.14 г.
В. Жаблянов: До няколко месеца ще се изясни съдбата на АЕЦ „Белене“

БСП има пределна ясна позиция по темата за строителството на АЕЦ "Белене" и тя е, че проектът трябва да се завърши, това заяви пред TV7 депутатът от "Коалиция за България" Валери Жаблянов.

Той уточни, че първо трябва да приключи международният арбитраж, който на практика решава съдбата на „Белене“. След това трябва да се осигурят финансовите параметри по проекта. АЕЦ "Белене" ще се строи, заяви социалистът.

Арбитражното дело може да приключи до няколко месеца, но търсенето на инвеститори няма да е толкова просто, така че проектът „Белене“ продължава да „виси“, коментира социологът Димитър Димитров.

Според него при строежа на „Южен поток“ вероятно някои условия ще бъдат предоговаряни, заради възникналите спорове между Европейския съюз и Русия по договорите за изграждането на газопровода.

По повод проведения през 2013 г. референдум за съдбата на АЕЦ „Белене“ Жаблянов коментира, че „в едни спокойни времена може да се мисли за изменение на Закона за референдумите“.

Той обаче разкритикува предложението на президента Росен Плевнелиев по време на евроизборите през май тази година да се проведе референдум за мажоритарния вот. „Мажоритарният избор е царството на корпоративния интерес“, твърди Жаблянов.

Междувременно от няколко дни в парламента вече е внесен проект за решение на „Атака" за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене". Проектът ще бъде обсъден днес от парламентарната комисия по енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още