IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Кръстев: Постигнахме сближаване на позициите с кредиторите на БДЖ

Убедихме ги, че имаме желание и възможност да си плащаме дълговете, каза изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД

09:35 | 07.02.14 г.
Хр. Кръстев: Постигнахме сближаване на позициите с кредиторите на БДЖ

По време на поредната среща на БДЖ с кредиторите във Виена, проведена късно снощи, е постигнато сближаване на позициите. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air Християн Кръстев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД. По негови думи преговорите са били тежки.

„Преговорите минаха в рамките на около седем-осем часа. Накрая вече разговорите придобиха по-съществен вид. Вече приемат наши предложения и се надяваме в най-скоро време вече да го приключим този казус, за да имаме глътка въздух, да можем да работим. Те сами се убедиха, че няма как да има държавна гаранция по кредитите, защото това се явява държавна помощ и Брюксел веднага ще ни глоби. Така че няма как да получат държавна гаранция за това нещо, но се убедиха, че имаме желанието и възможността да си плащаме дълговете в рамките на нормалното, което им предлагаме като време за разплащане. Така че мисля, че го разбраха много добре и смятам, че се съгласиха, че този начин е единственият, по който биха си взели парите“, обясни Кръстев.

По думите му все още няма писмено съгласие, но в понеделник предстои среща с финансовия министър Петър Чобанов, а след това ще бъде насрочена и нова дата за преговори.

„Докато не се случи подписването, не означава, че ние сме спрели да работим. Работим, имаме много добър бизнес-план, както на холдинга, така и на двете дружества. Там са заложени програмите за ремонт за тази година. Предвиждаме да закупим нови електрически мотриси, които да могат да се движат със скорост 160 км/ч.“, обясни още Кръстев.

„През последните шест или по-точно пет месеца на 2013 г. имахме ръст и увеличение както на товарите, така и на пътниците. В сравнение с предишната година ръстът е над 50% и разликата е огромна“, каза още Кръстев.

Той обясни още, че за цялата изминала година държавните железници са успели да намалят загубите с 20 млн. лева. „Превозили сме с 300 000 тона повече товари, а приходите бяха над 5 млн. лева повече спрямо 2012 г.“, добави Кръстев.

Увеличението на цените на билетите на някои влакове ще влезе в сила от 1 март, потвърди изпълнителният директор на БДЖ. "Ще бъдат увеличени цените само за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация – т.нар. търговски влакове средно с около 8%. Правя уточнение, че това са влакове, които не получават държавни субсидии. В момента цената за пътуване от София до Варна е 29,10 лева. С увеличението стойността на билета ще бъде 31,30 лева“, добави Християн Кръстев.

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още